Hrvatska na turističkom sajmu "Odmori 2015" u Beču

U Beču je danas otvoren međunarodni turistički sajam "Odmori 2015" (Ferienmesse 2015), na kojem među 700 izlagača iz 70-tak zemalja i Hrvatska predstavlja svoju bogatu turističku ponudu koja bi i ove godine mogla privući velik broj austrijskih gostiju.

Ferienmesse 2015., sajam za odmor, putovanja i slobodno vrijeme, jedan je od najvećih i najposjećenijih turističkih sajmova u Austriji, na kojem se predstavljaju novi trendovi putovanja zbog čega je prigodom svečanog otvorenja nazvan i "Festivalom putovanja".

Hrvatska turistička zajednica (HTZ), ove godine s dvanaest suizlagača, tradicionalno se predstavlja na sajmu, u okruženju sredozemnih turističkih destinacija i na izložbenom prostoru od oko 90 četvornih metara.

Štand je dobro posjećen, a u susretima s predstavnicima medija te poslovnim partnerima i turoperatorima predstavljaju se promotivne mogućnosti, izjavio je Hini direktor predstavništva HTZ u Beču Ranko Vlatković, koji posebno napominje važnost austrijskog tržišta za hrvatski turizam te kontinuirani rast turističkog prometa iz Austrije.

"Početkom godine iskazan je velik interes individualnih posjetitelja predstavništvu HTZ u Beču, pogotovo za predsezonu", rekao je Vlatković

Dodao je da su svi najveći turoperatori, kao što su Terra, Gruber, Springer, Novosol, u svojim novim katalozima povećali broj stranica o Hrvatskoj u odnosu na prošlu godinu.

Sve stručne ankete pokazuju da će 90 posto Austrijanaca ići na godišnji odmor, a preferirat će se i više putovanja tijekom godine. U trendu su putovanja u kulturne metropole, a kada se govori o Hrvatskoj onda se navode Zagreb, Split, Dubrovnik, Opatija, Zadar.

Vlatković je napomenuo da su Austrijanci česti gosti u Hrvatskoj u glavnom dijelu sezone, kao i u predsezoni i postsezoni, a po njegovim riječima, novi projekti o produžavanju predsezone i postsezone "Hrvatska 365" daju dobre rezultate na austrijskom tržištu, što je bilo vidljivo već u 2014. godini.

Prvi put su prošle godine austrijski gosti premašili 6 milijuna noćenja, a Hrvatsku je posjetilo preko milijun gostiju iz Austrije. Povećanje u noćenjima iznosilo je 4,5 posto, a u dolascima 3,5 posto. Udjel austrijskih turista na nacionalnoj razini iznosi 8 posto i time se Austrijanci nalaze u skupini TOP 3 po broju gostiju, odmah iza njemačkih i slovenskih gostiju.

Država partner sajmu u Beču ove godine je Tajland. Usporedno sa sajmom održava se sajam luksuznih automobila Autoshow. Organizatori očekuju više od 150.000 posjetitelja. (Hina)



Pisane vijesti