Zaposlenici Hotela Plat predat će obvezujuću ponudu za kupnju dionica

Zaposlenici i uprava dubrovačkog Hotela Plat planiraju za kupnju dionica te tvrtke u državnom vlasništvu predati obvezujuću ponudu, no utvrđene uvjete te prodaje smatraju krajnje upitnim za opstojnost djelatnosti i uvažavanje interesa zaposlenih i cijele destinacije, doznaje Hina iz te tvrtke.

Uvjete prodaje za Hotele Plat u drugom pokušaju u zadnjih godinu dana Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) odnosno Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) objavili su krajem prošlog tjedna. Utvrđena je početna cijena za 92,49 posto državnog udjela u toj tvrtki od gotovo 100 milijuna kuna, isto kao i u lanjskom neuspjelom pokušaju prodaje. No, upravno vijeće CERP-a promijenilo je ostale uvjete.

U novom, neobvezujućem krugu prodaje, krajem prošle godine pristiglo je devet pisama namjere, među kojima i zaposlenika s upravom Hotela Plat, koji su se jedini javno oglasili da su ga poslali. Imena ostalih ponuđača nisu objavljivana, što su iz DUUDI-ja objasnili neobvezujućim postupkom u kojem nemaju obvezu objave.

Iz Hotela Plat ističu da će u roku od 45 dana poslati i obvezujuću ponudu, nakon što dobiju pisani poziv od CERP-a.

No, kako kažu, smeta ih što se sada među uvjetima prodaje navodi samo početna cijena za dionice, što ocjenjuju da ponajviše vodi punjenju državnog proračuna, a gotovo ništa razvoju djelatnosti i same tvrtke.

Spornim smatraju što ovaj put u uvjetima prodaje nema ni iznosa obveznog ulaganja, a koji je bio naveden u lanjskom krugu privatizacije. Sad se kao uvjet tek navodi da potencijalni kupci mogu dostaviti plan poslovanja, ulaganja i razvoja, a ako ga dostave i ne drže ga se u zadanim rokovima, plaćat će kaznu od 10 milijuna kuna.

To da mogu dostaviti taj plan na znači i da ga moraju dostaviti, upozoravaju iz Plata dodajući da se u jednom od članaka odluke upravnog vijeća CERP-a o početnoj cijeni prodaje dionica navodi i da je kriterij odabira kupca najveća ponuđena cijena za dionicu, pa se pitaju i tko će dostaviti ulaganje i rokove kad se to u kriterijima uopće ne vrednuje.

Tragičnim ocjenjuju što ni u novim, kao ni u lanjskim uvjetima, nema odredbe ni da se mora nastaviti turistička djelatnost i razvoj Plata, kao ni išta o zaposlenim i bilo kakvoj socijalnoj klauzuli.

Na upit Hine, iz CERP-a i DUUDI-ja to su objasnili time da je 'ostavljeno investitorima da sami odrede koliko im zaposlenika treba, kako će se prema njima ponašati i slično'.

Iz Hotela Plat podsjećaju da se tvrtka zadnji put prodavala 2002., kada je cijena dionice bila tek 15 kuna. Danas se, napominju, traži 548,10 kuna po dionici, pa se pitaju je li se kod određivanja uvjeta ove prodaje vodilo računa da se u 12 godina povećala vrijednost državne imovine za 50 puta a za što su zaslužni upravo radnici.

Napominju i da u uvjetima prodaje nigdje nije naznačeno da Hoteli Plat trenutno posluju s trećinom kapaciteta, a da dva hotela poharana u ratu još čekaju obnovu, pri čemu nije jasno hoće li se njihova obnova uopće tražiti od novih investitora.

Zaposlenici će obvezujuću ponudu za kupnju dionica Hotela Plad prirediti s tri-četiri strateška partnera, domaća i strana, s kojima uspješno surađuju zadnjih nekoliko godina. Priložit će i plan ulaganja te poslovni plan, koji predviđa dodatno zapošljavanje i razvoj tvrtke.

(Hina)



Pisane vijesti