Osnovana regionalna mreža Parkovi Dinaridi; pristupili svi hrvatski nacionalni parkovi

Regionalna asocijacija "Parkovi Dinaridi – mreža zaštićenih područja Dinarida" osnovana je u petak u Podgorici nakon što je 60 parkova iz osam zemalja regije - Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije - u listopadu potpisalo pismo namjere, na trećoj WWF-ovoj međunarodnoj konferenciji "Parkovi Dinarskog luka" na Brijunima.

Na osnivačkoj skupštini, koju je došao podržati i crnogorski ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović, bili su predstavnici 36 parkova iz regije Dinarskog luka, a mrežu su osnovali kako bi mogli lakše razmjenjivati iskustava, razvijati zajedničke projekte te promovirati svoje parkove. Na taj način finalizirana je glavna aktivnost WWF-ovog projekta "Parkovi Dinarskog luka" putem kojega su tri godine postavljani temelji novoj asocijaciji.

Predsjednik Parkova Dinarida je Zoran Mrdak, direktor Javnog poduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore, a potpredsjednici Amarildo Mulić, direktor NP Una i Oner Jakuposki, direktor NP Mavrovo. Predsjednik skupštine asocijacije je pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode RH Nenad Strizrep, a glavni tajnik Leon Kebe, voditelj WWF-ovog projekta "Parkovi Dinarskog luka".

"Osnivanje asocijacije za Hrvatsku je veliko priznanje. Hrvatska svojim iskustvom želi doprinijeti drugim zemljama u regiji da razvijaju sustav upravljanja zaštićenim područjima i spremna je u tome preuzeti vodeću ulogu u regiji", rekao je Strizrep. Mreži su pristupili svi hrvatski nacionalni parkovi i parkovi prirode, kao i Pećinski park Grbovača.

Mrdak je istaknuo da će mreža Parkovi Dinarida posebno raditi na zaštiti biološke raznolikosti i razvoju zaštićenih područja Dinarida, na održivom regionalnom razvoju i unaprjeđenju kvalitete življenja, na podizanju svijesti o zaštiti prirode i održivom razvoju, na brendiranju Parkova Dinarida i suradnji s međunarodnim institucijama. Kao regionalni model, mreža Parkova Dinarida također će uspostaviti komunikaciju sa sličnim asocijacijama i priključiti se najznačajnijim globalnim i lokalnim naporima u očuvanju biološke raznolikosti, rekao je Mrdak. Dodao je kako pritom očekuju punu podršku od svih predstavnika Parkova Dinarida, institucija, lokalnih zajednica i pojedinaca.

"WWF je sretan jer sada ima čvrstog projektnog partnera za daljnji rad sa zaštićenim područjima u regiji", rekao je voditelj WWF-ovog projekta i glavni tajnik nove asocijacije Leon Kebe.

Parkovi Dinaridi imat će svoje sjedište u Crnoj Gori, a članica upravnog odbora iz Hrvatske bit će ravnateljica Parka prirode Medvednica Snježana Malić-Limari.

(Hina)



Pisane vijesti