ETC upozorava na smanjenje udjela Europe u svjetskom turizmu

Europska turistička komisija (ETC) upozorila je u utorak na turističkoj burzi WTM-u u Londonu na određenu krizu u kojoj se nalazi europski turizam, jer unatoč relativno stalnom i stabilnom porastu dolazaka turista, od prosječno 3 do 5 posto godišnje, Europa istodobno pomalo gubi svoj tržišni udjel u svjetskom turizmu.

Europa je još uvijek broj jedan po dolascima među svjetskim regijama, ali taj udjel nije više veći od 50 posto nego se stalno pomalo smanjuje te se sada kreće oko 46-47 posto.

To zabrinjava i europske turističke radnike, a trebalo bi, kako smatraju u ETC-u, i politike pojedinih zemalja, jer je turizam velika industrija u EU sa još većim utjecajem na gospodarski rast, zaposlenost i društveni razvoj. Turizam u ukupnom BDP-u Europe sudjeluje sa 9 posto i zapošljava 10 posto od ukupnog broja zaposlenih.

Stoga bi bilo važno što prije otkloniti teškoće zbog kojih je turizam u Europi u krizi, ističu predsjednik ETC-a Eduardo Santander i direktor turizma u Općoj upravi za poduzetništvo i industriju Europske komisije Pedro Ortun.

To su vrlo složen regulatorni okvir, fiskalne i pravne barijere s povećanjima poreza za turizam, nedostatni imidž Europe kao turističke destinacije, nedovoljna sredstva za promociju, jačanje konkurencije drugih regija, poput Azije i Amerika, složeni vizni režim u sklopu kojeg za Europu vize treba čak 72 posto svjetske populacije i drugi.

Stoga ETC predlaže i novu komunikacijsku strategiju uz potporu Europske komisije za promicanje Europe kao odredišta koja se mora više nego do sada digitalizirati zbog promjena na tržištu, što je vidljivo, kako su kazali, i na novom portalu ETC-a.

(Hina)

 



Pisane vijesti