Dani švoja u Istri do kraja studenoga

Konobe i restorani na području Umaga, Novigrada, Buja i Brtonigle do kraja studenoga domaćini su sedmih Dana švoja, gourmet manifestacije koja na jedinstven način predstavlja bogatstvo okusa plemenite ribe list, koja se u sjeverozapadnoj Istri naziva švoj, istaknuto je na jučerašnjoj prezentaciji te manifestacije u Zagrebu.

Potaknuti vrhunskim delikatnim sočnim mesom švoja koji uvijek iznova motivira kuhare na nove kulinarske kreacije, manifestaciju Dani švoja organiziraju zajednički turističke zajednice i klaster sjeverozapadne Istre, a upravo su Dani švoja u proteklih šest godina postali jedan od najuspješnijih projekata klastera sjeverozapadne Istre, kazao je predstavnik tog klastera Dario Penco.

Ti su dani već počeli, 20. listopada, a do kraja, do 30. studenoga posebne menije na bazi istarskog lista nudit će 15 priznatih restorana i konoba Umaga, Novigrada, Buja i Brtonigle. Među njima je i restoran Badi iz Lovrečice, čiji je vlasnik Nado Badurina istaknuo da je švoj, iako manje razvikan od zubaca ili orade, iznimno zahvalna riba koja se dobro slaže s puno drugih namirnica.

Uz jela na bazi ribe list, tijekom Dana švoja predstavljat će i istarska maslinova ulja, vina i druge delicije.

Na jučerašnjoj prezentaciji u Zagrebu istaknuto je i da su Dani švoja jedna od četiri ključne gourmet manifestacije klastera i cijele Istre, uz dane školjaka, istarskih šparuga i jadranskih liganja, putem kojih sjeverozapadna Istra predstavlja bogatu ponudu jela na bazi prepoznatljivih lokalnih namirnica u njihovoj sezoni. (Hina)



Pisane vijesti