Na Makarskoj rivijeri gotovo pet milijuna noćenja

Turistička odredišta na Makarskoj rivijeri, gdje ovih posezonskih dana odmor provodi više od pet tisuća gostiju uglavnom stranih, uspješno su privela kraju glavni dio ovogodišnje turističke sezone koja je malo bolja od lanjske.

U ljetovalištima od Brela do općine Gradac, prema podacima Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i turističkih ureda s Primorja, u prvih devet ovogodišnjih mjeseci boravilo je 697.183 domaćih i stranih turista koji su ostvarili 4.794.493 turistička noćenja. Gosti koji su ljetovali na Makarskom primorju bili su za dva posto brojniji nego lani, a ostvarenih je noćenja u svim vrstama smještajnih objekata jedan posto više.

Stranci, njih 655.474, ostvarili su u ljetovalištima Makarskog primorja 4.567.645 noćenja, što broj stranih gostiju čini dva posto većim nego lani, a jedan posto je povećan broja stranih noćenja.

Domaći turisti u dolascima i noćenjima i ovoga ljeta, kao i nekoliko prethodnih godina, bilježe minuse. U devet ovogodišnjih mjeseci 41.709 domaćih turista ostvarilo je 226.848 noćenja, pa su njihovi dolasci tri posto manji od lanjskih, a noćenja je sedam posto manje nego do kraja rujna prošle godine.

Najbrojniji gosti Makarske rivijere i ovoga su ljeta bili Poljaci, zatim slijede Česi, Nijemci, gosti iz BiH, Slovaci i norveški turisti.

Hotelijeri kažu kako im je ljeto u broju gostiju i noćenja bilo slično lanjskom, dok su financijski pokazatelji nešto lošiji nego godinu prije.

Autokampovi, u koje se godinama ništa ne ulaže pa im ponuda zaostaje za potrebama suvremenog turističkog tržišta, bilježe poslovanje slično prošlogodišnjem, a česte ljetne kiše nisu im išle u prilog.

Kvalitetan devetomjesečni turistički promet bilježi ovoga ljeta privatni smještaj. U sobama i apartmanima kod privatnika, prema prvim pokazateljima, ostvareno je više registriranih noćenja nego u prošloj godini.

Po broju gostiju i ostvarenih noćenja vodi Makarska s 1.058.338 noćenja, u općini Baška Voda ostvareno je 925.949, u Tučepima je uknjiženo 584.6544 noćenja, a slijede Gradac, Podgora, Brela, Živogošče i Drvenik.

Turistički promet u dolascima gostiju na Makarsku rivijeru čini 33 posto od ukupno 2.109.667 turista koji su posjetili Splitsko-dalmatinsku županiju, a Primorje 'knjiži' 39 posto od ukupno ostvarenih 12.173.362 noćenja do kraja rujna na području te županije. (Hina)



Pisane vijesti