Hidroavionima ECA-e od srijede letovi Zagreb - Rab

Europski obalni avioprijevoznik European Coastal Airlines (ECA) najavio je danas u Zagrebu novi let hidroavionima u svojoj ponudi na liniji Zagreb - Rab koji će u promet od ove srijede, kao i planove širenja s otvaranjem linija za Mali Lošinj, Cres, Krk i Rijeku.

Predstavljajući novu liniju iz Zagreba za Rab u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb (MZLZ), izvršni direktor ECA-e Klaus Dieter Martin kazao je da je to ujedno i prvi let te kompanije za Zagreb nakon što su s operativnim letovima u Hrvatskoj počeli ovo ljeto, iz Splita prema Jelsi na otoku Hvaru.

Volio bi, kako je kazao, da letovi za Mali Lošinj, Cres, Krk i Rijeku krenu do kraja ove godine, zanimanja za to ima dosta, ali će rokovi ovisiti i o raspisivanju natječaja za koncesije za aerodrome na vodi koji se, koliko zna, pripremaju.

Slična je situacija i s drugim odredištima na hrvatskim otocima, primjerice u Hvaru na Hvaru te za otok Vis, za koje letove hidroavionima planiraju otvoriti iduće godine, kao i za druge otoke želeći ih sve povezati s kopnom pa i inozemstvom, kazao je Martin.

Dodavši da su za otvaranje linije Zagreb-Rab naišli na veliko razumijevanje i podršku od MZLZ-a, Martin je istaknuo i da su slično imali i od resornog Ministarstva (pomorstva, promet i infrastrukture) kojemu je zahvalio na angažmanu da cijeli projekt povezivanja otoka s kopnom hidroavionima konačno krene. Martin je i zadovoljniji jer ih je i hrvatski premijer, kako je kazao, spominjao tijekom svoje posjete SAD-u, a nakon što su ovog ljeta krenuli s povezivanjem Splita i Jelse na Hvaru iznenadio ga je i veći od očekivanog interes za tim letovima, pri čemu su 75 posto putnika bili domaći.

Trenutno letove obavljaju sa tri hidroaviona, naručili su i četvrti, u svakom je 19 sjedala, u cijeli su projekt do sada investirali 15 milijuna eura, a povrat investicije očekuju kroz tri godine. Ako sve bude išlo po planovima uložit će još i dodatnih 20 milijuna eura, a sadašnjih oko 50 zaposlenih povećati na oko 200.

Uz predstavnika Uprave MZLZ-a novoj zračnoj kompaniji i novom letu iz Zagreba za Rab sreću je poželio i zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić istaknuvši da nije sreo upornijeg poduzetnika od Martina jer je gotovo 15 godina trajala njegova 'borba' za taj posao u Hrvatskoj. Nije, kako kaže Antešić, odustajao i sad imamo zračno povezivanje s otocima, čime bi se postupno mogao zamijeniti i prijevoz do otoka katamaranima koji su dosta skupi i putnicima i za održavanje.

Tvrtka ECA je registrirana u Hrvatskoj, iza nje stoji strani kapital, većinom njemački, a ovo je ljeto, krajem kolovoza počela s prvim letovima, iz Splita (Resnik, Kaštel Štafilić) prema Jelsi, što su prvi komercijalni letovi hidroavionima u Hrvatskoj. Svi njihovi hidroavioni osim plovnica za polijetanje i slijetanje na vodu, imaju i kotače te mogu sletjeti i na tlo/zemlju, kao i po teškim vremenskim uvjetima, a lete cijele godine. (Hina)



Pisane vijesti