Potragom za „skrivenim blagom Požege“ ministar Lorencin obilježio Svjetski dan turizma

Uoči Svjetskog dana turizma, koji se ove godine odvija pod geslom „Turizam i razvoj zajednice“ ministar turizma Darko Lorencin posjetio je Tehničku i obrtničku školu u Požegi, želeći ukazati na činjenicu da je turizam horizontalan sektor na čiji razvoj i konkurentnost utječe cjelokupna zajednica, a ne samo turistički djelatnici. Ova škola jedna je od pet škola, čiji su projekti ocijenjeni najboljima od svih projekata koji su dobili sredstva Ministarstva turizma u programu „PROMOCIJA ZANIMANJA  2014.“.  Riječ je o geocache-ingu – igri potrage za skrivenih blagom, pri čemu se u traženju najvažnijih kulturno-povijesnih i turističkih znamenitosti grada sudionici služe GPS uređajima ili pametnim telefonima da bi locirali geocache, a nakon toga ga pokušavaju pronaći jer je skriven na zadanoj lokaciji. Ministar Lorencin se nakon predstavljanja projekta okušao u traženju geocache točke te tako istražio znamenitosti Grada Požege. Riječ je o prvom projektu geocachinga na području Požege, dostupan je tijekom cijele godine te posebice privlačan turistima sklonima aktivnom i avanturističkom turizmu. Projekt uključuje oko dvadeset geocache točaka koje se otkrivaju pomoću GPS uređaja ili pametnih telefona, uz intenciju kontinuiranog povećavanja lokacija. Osim uz financijsku potporu Ministarstva turizma, projekt je zaživio i zahvaljujući suradnji s Turističkom zajednicom Grada Požege, Muzeja grada Požege i Geoparkom Papuk.

Uoči Svjetskog dana turizma, koji se ove godine odvija pod geslom „Turizam i razvoj zajednice“ ministar turizma Darko Lorencin posjetio je Tehničku i obrtničku školu u Požegi, želeći ukazati na činjenicu da je turizam horizontalan sektor na čiji razvoj i konkurentnost utječe cjelokupna zajednica, a ne samo turistički djelatnici. Ova škola jedna je od pet škola, čiji su projekti ocijenjeni najboljima od svih projekata koji su dobili sredstva Ministarstva turizma u programu „PROMOCIJA ZANIMANJA  2014.“.  Riječ je o geocache-ingu – igri potrage za skrivenih blagom, pri čemu se u traženju najvažnijih kulturno-povijesnih i turističkih znamenitosti grada sudionici služe GPS uređajima ili pametnim telefonima da bi locirali geocache, a nakon toga ga pokušavaju pronaći jer je skriven na zadanoj lokaciji. Ministar Lorencin se nakon predstavljanja projekta okušao u traženju geocache točke te tako istražio znamenitosti Grada Požege.

Riječ je o prvom projektu geocachinga na području Požege, dostupan je tijekom cijele godine te posebice privlačan turistima sklonima aktivnom i avanturističkom turizmu. Projekt uključuje oko dvadeset geocache točaka koje se otkrivaju pomoću GPS uređaja ili pametnih telefona, uz intenciju kontinuiranog povećavanja lokacija. Osim uz financijsku potporu Ministarstva turizma, projekt je zaživio i zahvaljujući suradnji s Turističkom zajednicom Grada Požege, Muzeja grada Požege i Geoparkom Papuk.

„Projekt Skriveno blago Požege odličan je primjer doprinosa i uključenosti strukovnih i tehničkih škola, odnosno njezinih učenika u turizam. Moramo biti svjesni da je Hrvatska turistička zemlja, u kojoj svi doprinosimo razvoju turizma te stvaramo sliku o Hrvatskoj u svijetu. Jedan od postulata naše razvojne strategije je razvoj turizma na cjelokupnom prostoru, kultura kvalitete, te  gostoljubljivost, sigurnost i jedinstvena raznovrsnost autentičnih sadržaja i doživljaja“, naglasio je Lorencin.

Svjetski dan turizma obilježava se svake godine 27. rujna, a ovogodišnjom temom želi se istaknuti potencijal turizma za promicanje mogućnosti za zajednice diljem svijeta, kao i uloga koju zajednica ima u promicanju održivog razvoja turizma. Čestitajući Svjetski dan turizma, ministar je naglasio važnost cjelokupne zajednice u razvoju turizma.Turizam uvelike ovisi o ljudskim potencijalima, odnosno o njihovoj kreativnosti koja stvara dodatnu vrijednost, a na temelju nje stvaraju se financijski učinci te podiže konkurentnost turizma. Ta kreativnost događa se diljem prostora Republike Hrvatske, a ne samo u turističkim destinacijama gdje su koncentrirana noćenja. Turizam ima vrlo izraženu socijalnu komponentu i zahtjeva da zajednica bude uključena“.

Ministar Lorencin istaknuo je kako u Strategiji razvoja turizma do 2020.godine stoji kako je osnovni element isporuke kvalitetne turističke usluge i unaprjeđenja konkurentnosti hrvatskog turizma upravo primjerenost kvalitete ljudskih potencijala, odnosno posjedovanje suvremenih znanja i praktičnih vještina. „Kako bi se promovirala svijest o značaju turističke orijentacije Hrvatske, potrebno je utemeljiti turizam kao dio obrazovnog programa, čime bi se kod najšire populacije u Hrvatskoj stvorila pozitivna svijest o turizmu u najranijoj dobi, kada se formiraju osnovni životni stavovi. Ovo je preduvjet za djelotvorno i skladno funkcioniranje cjelokupnog turističkog sustava u zemlji,“ ističe Lorencin.



Pisane vijesti