Za razvoj turizma na rubnim dijelovima NP Krka i EU sredstva

Projekt "Razvoj turizma na rubnim dijelovima NP Krka" jedan je od najvećih projekata koji će se u turizmu realizirati na drniškom području, a cilj mu je promocija autentične i atraktivne turističke ponude na rubnim dijelovima Nacionalnog parka Krka, istaknuto je danas u Drnišu na predstavljanju tog projekta.

Ukupna vrijednost projekta je 632,1 tisuća eura, a s oko 532,4 tisuće eura će biti sufinanciran iz pretpristupnog fonda Europske unije IPA-komponenta III c. Preostala sredstva osigurat će grad Drniš, Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, Gradski muzej Drniša, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije te Turistička zajednica grada Drniša.

To su ujedno i partneri gradu Drnišu na tom projektu koji se treba realizirati u roku od 18 mjeseci.

Projektom želimo razvijati i promovirati turističku ponudu temeljenu na izvornosti i atraktivnosti područja uz Nacionalni park, kroz uređenje kulturnih i rekreacijskih lokaliteta te razvoj i podršku nositeljima turističkih djelatnosti, poput obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, istaknuo je drniški gradonačelnik Josip Begonja.

Uz napomenu kako se Drniš i drniškom kraju najčešće veže uz pršut, Begonja ističe kako se žele pokazati i prirodne i kulturne ljepote, ali se do njih ne može doći, bilo da su malo poznati ili nemaju određene turističke infrastrukture, pa se i krenulo u ovaj projekt koji će biti sufinanciran i sredstvima EU.

Cilj projekta je kroz razvoj turističke infrastrukture na ruralnim područjima, na obalama rijeke Čikole i Krke, ukazati na područja Šibensko-kninske županije za koja smatramo da imaju turistički potencijal, a još nisu dovoljno iskorištena. Želimo pojačati atraktivnost regije kao turističke destinacije, potaknuti poduzetništvo i novo zapošljavanje, istaknuo je šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Projekt se uz ostalo planira rekonstrukciju stare mlinice na Čikoli i staze do drniške utvrde Gradina, uređenje, označavanje i izrada smartphone aplikacije za 54 kilometra biciklističkih staza na području Miljevaca i Trbounja, uređenje i opremanje 40 lokacija u kanjonu Čikole za slobodno penjanje i istraživanje, uređenje 10 kilometara ruta za vidikovac, kanjoning, parking i šetnice nad donjim tokom Čikole, itd. (Hina)



Pisane vijesti