Makarska rivijera ima dobre rezultate u prvih osam mjeseci i posezoni

Turistička odredišta na Makarskoj rivijeri ostvarila su dobre rezultate u proteklih osam mjeseci, a nastavlja se i dobra posezona na tom području na kojem se trenutačno odmara više od 29.000 domaćih i stranih gostiju, što je na prošlogodišnjoj razini. Hotelske kuće ugošćuju oko 11 tisuća turista, uglavnom stranih, vrlo dobro su popunjene, a vodeći hoteli i dalje pozivaju goste da si rezerviraju smještaj.

Stanje bookinga i pristiglih rezervacija, rekao je direkor Hotela Makarska Bepo Srzić, najava je dobroga posezonskog poslovanja koje će se nastaviti do kraja rujna i prvih dana listopada, a to potvrđuju i u hotelskim kućama Brela, Baške Vode, Tučepa i Podgore.

Sve više je pak slobodnih mjesta u autokampovima, gdje se trenutačno odmara gotovo dvije tisuće gostiju, te u sobama i apartmanima privatnih kućevlasnika, koji ugošćuju više od 17 tisuća turista, doznaje se iz turističkih ureda s Makarskog primorja.

Osmomjesečni pokazatelji zadovoljavaju hotelsko-turističke radnike Makarske rivijere, koji su u ovogodišnje ljeto ušli sa suzdržanim optimizmom. U prvih osam mjeseci Makarsku rivijeru posjetilo je 613.187 turista, što je četiri posto više u odnosu prema istom prošlogodišnjem razdoblju.

Po podacima županijske Turističke zajednice i turističkih ureda, u ljetovalištima od Brela do općine Gradca, ostvareno je 4.147.136 turističkih noćenja, ili tri posto više nego u prvih osam mjeseci prošle godine.

Makarsko primorje tako ima udio od 39 posto od 10,6 milijuna noćenja ostvarenih na području Splitsko-dalmatinske županije u osam mjeseci.

Domaćih je gostiju bilo 37.173, otprilike kao u osam mjeseci lani, a ostvarili su 205.729 noćenja ili šest posto manje nego do kraja kolovoza prošle godine.

Stranaca je pak i u dolascima i noćenjima na Makarskom primorju bilo više - 576.014 dolazaka, što je četiri posto više u odnosu prema prvih osam mjeseci lani, a s više od 3,9 milijuna registriranih noćenja porast za šest posto.

Individualni gosti i dodatne akcijske prilagodbe, što su ih nudile sve hotelske kuće na rivijeri u srpnju i početkom kolovoza, dobitna su kombinacija ove sezone, kažu hotelijeri koji na kraju ljeta očekuju učinak sličan prošlogodišnjemu.

Privatni kućevlasnici na Makarskom primorju, koji već petu sezonu nisu mijenjali cijene svojih usluga, o ovogodišnjem ljetu govore kako je sezona bila prosječna i vrlo kratka, a autokampovi imaju povećan promet.

Inače, najveći broj noćenja ostvaren je u Makarskoj 912.607, što je i županijski turistički rekord, a slijede Baška Voda, Gradac, Tučepi, Podgora, Brela i Živogošće.

Po prvim pokazateljima, više je gostiju iz Njemačke, Norveške, Francuske i Italije te Slovačke, Slovenije, Češke i BiH, a znatno je manje turista iz Rusije. Najbrojniji turisti na Makarskom primorju ovoga su ljeta bili Poljaci, Česi, Slovaci i Nijemci te gosti iz BiH. (Hina)



Pisane vijesti