"HRVATSKA 365" Krk-Crikvenica-Vinodol-Rab: Gdje odmor znači više

Hrvatska turistička zajednica je u lipnju ove godine objavila Javni poziv za izbor destinacija u pilot projektu PPS za razvoj atraktivne i konkurentne destinacijske ponude s dodanom vrijednošću u razdoblju pred i posezone. Koordinacijom direktora turističkih zajednica i HTZ-a dogovoreno je da će se objediniti kandidature TZG Crikvenice i TZ otoka Krka, kojima su se naknadno pridružili i TZG Novi Vinodolski i TZO Vinodolske općine te TZG Raba i TZO Lopar.

Naziv PPS destinacije je Krk-Crikvenica-Vinodol-Rab: Gdje odmor znači više. Tako je ovaj projekt ujedinio gradove Crikvenicu, Novi Vinodolski, Krk, Rab, Vinodolsku općinu, općine Baška, Punat, Malinska-Dubašnica, Omišalj, Dobrinj, Vrbnik i Lopar. PPS destinacija s 12 turističkih zajednica lanjske je godine ostvarila gotovo 8 milijuna noćenja.

Nositelj kandidature je Turistička zajednica Grada Crikvenice, a koordinator projekta u destinaciji  Marijana Biondić, direktorica TZG Crikvenice. Kandidatura obuhvaća razdoblje od 1. rujna do 15. listopada 2014. i pet temeljnih proizvoda u PPS destinaciji, a to su: kultura, zdravstveni turizam, gastro, aktivni odmor i biciklizam.

Ova jedinstvena destinacija u posezoni će posjetiteljima ponuditi medicinske i thalasso usluge u Thalassotherapiji Crikvenica i Termama Selce. Raznovrsni wellness i spa tretmani i usluge mogu se koristiti u mnogima od ukupno 24 hotelske tvrtke. Kulturno-povijesna baština predstavljena je u Muzeju Grada Crikvenice, Narodnom muzeju i galeriji Novog Vinodolskog, muzejskoj zbirci Sv. Kvirin u gradu Krku, Zavičajnom muzeju u Baški, muzeju na Košljunu, zavičajnom muzeju i etno zbirci franjevačkoga samostana sv. Eufemije na Rabu te drugim muzejima i galerijama.

Na ovome području s bogatom tradicijom glagoljaštva nalaze se i neki od najvrjednijih spomenika, poput Baščanske ploče i Vinodolskog zakona, najstarijeg cjelovito sačuvanog spomenika običajnoga prava na hrvatskome jeziku i glagoljici. Ovdje su rođeni i mnogi znameniti Hrvati, poput bana Ivana Mažuranića ili svjetski poznatoga minijaturista Julija Klovića.

Domaće maslinovo ulje, sir i pršut te svježa riba tek su dio tradicionalne gastronomije, što se može kušati u nekome od 300-njak ugostiteljskih objekata otvorenih u posezoni ili na jednoj od gastro manifestacija, poput Dana liganj na Rivijeri Crikvenica, na Danima maslina u Puntu ili Eko Šetimani na Rabu. Naravno, tu je i domaće vino, posebice nezaobilazna žlahtina. Za sve željne odmora u pokretu postoji niz aktivnosti, od šetnje, planinarenja i jogginga na uređenim stazama i šetnicama, biciklizma, paraglidinga i jahanja, pa do ribolova na moru i jezeru, ronjenja i jedrenja.

Ljubitelji morske faune mogu uživati u akvarijima u Crikvenici i Baški, a za okrjepu duha tu su mnoge lokacije, od geoparka na Rabu, vidikovaca "Oči Vinodola", pa do Nebeskih labirinata u zaleđu Novog Vinodolskog, Mediteranskog labirinta ljubavi u Crikvenici te mjesečeve staze u Baški.

PPS destinacija imat će i brojne pogodnosti, od zastupljenosti na posebnoj web pod stranici HTZ-a i posjeta grupe novinara i agenata krajem rujna, pa do besplatnih prezentacija Ljubljani i Munchenu. Jedna od zadaća PPS destinacije je osnivanje i djelovanje destinacijskog PPS kluba, o čemu su odluku ovaj tjedan donijela turistička vijeća svake turističke zajednice koja je dio PPS destinacije.

Destinacija je to koja ujedinjuje prekrasnu obalu, otoke, šume i gorje, liječi i snaži, hrani ukusnim i zdravim domaćim specijalitetima, zabavlja uz sport, rekreaciju i zanimljiva događanja. Uči vrijednoj tradiciji i baštini, koja se nalazi na svakome koraku i ogleda u impresivnim zdanjima, spomenicima i materijalnim tragovima. PPS destinacija Krk-Crikvenica-Vinodol-Rab zasluženo nosi naziv: Gdje odmor znači više.



Pisane vijesti