PGŽ podupire povezivanje otoka hidroavionima

Primorsko-goranska županija podupire projekt povezivanja kvarnerskih otoka hidroavionima, kao i sve ulagače koji će se javiti za taj posao, a sve lokalne jedinice poziva da se aktivno uključe u projekt, rečeno je danas na konferenciji za novinare u županijskoj upravi.

Zamjenik župana Marko Boras Mandić kazao je da su u županijskoj upravi jako zainteresirani za povezivanje otoka hidroavionima i zadovoljni najavama da će projekt konačno krenuti.
U projekt su uključena sva ministarstva, što, kazao je, govori i o velikoj administraciji i preprekama koje ulagači imaju pri ostvarivanju projekata.

Županija će projekt poduprijeti putem svojih lučkih uprava, preko svoga Ureda za graditeljstvo, koje izdaje potrebne suglasnosti, a i županijski prostorni plan predviđa takve projekte.
Predstavnici županije već su se sastali s predstavnicima tvrtke sa sjedištem u Splitu koja je iskazala zanimanje za taj posao.

Njihov poslovni plan predviđa povezivanje hidroavionima u dva bazena.

Prvi je riječki bazen, u kojem bi se povezivali Pula, Rijeka i Zadar s kvarnerskim otocima, ponajprije s Lošinjem i Rabom, s mogućnošću proširenja projekta na druge otoke.
Drugi bi bio splitski bazen, u kojem bi se povezivali Dubrovnik, Split, Hvar, Lastovo i drugi otoci.

Rekao je da postoji i mogućnost povezivanja ta dva bazena, kao i mogućnost povezivanja obalnog dijela sa Zagrebom te sa drugim europskih gradovima, primjerice u Italiji i Austriji.
Linije bi se održavale cijelu godinu, što bi, uz turizam, unaprijedilo i život na otocima.

Marko Boras Mandić rekao je da je županijska Lučka uprava izdala koncesiju na deset godina i da se čeka da ulagač riješi i ostalu dokumentaciju dodavši da se za posao mogu javiti i drugi ulagači.

Naglasio je da u županiji žele da se Rab, u kojem je projekt najviše odmakao, i iz kojega bi uskoro mogli krenuti prvi letovi prema Splitu, poveže sa sjedištem županije Rijekom, dodavši da postoji mogućnost da se s Raba leti na postojeće aerodrome na Krku i Grobniku.

Rekao je da će se tako ostvarivati i veza između Lastova i Dubrovnika, budući da u Dubrovniku još nije uređeno pristanište. (Hina)



Pisane vijesti