Susret turističkih djelatnika na otoku Rabu

Na inicijativu Turističke zajednice Kvarnera danas su se na otoku Rabu, susreli predstavnici najvažnijih segmenata turističke ponude otoka Raba i sustava turističkih zajednica Kvarnera i Grada Raba, te predstavnici medija. Naime, u sklopu redovitih aktivnosti na terenu direktorica Turističke zajednice Kvarnera dr.sc. Irena Peršić Živadinov obišla je otok Rab, te zajedno s direktorom TZG Raba Nedom Mikelićem posjetila tvrtku Imperial d.d.. Predsjednik Uprave Imperiala d.d. Vlado Miš i direktorica marketinga i prodaje Imperiala d.d. Kristijana Ribarić Matušan predstavili su aktualnosti i tijek turističke sezone u objektima Imperial d.d., s posebnim osvrtom na kampove koji čine čak više od 50 % smještajnih kapaciteta.

Rezultati ostvareni u Imperial d.d. u 2013. godini bili su odlični te se unatoč trenutnim poteškoćama očekuje ponavljanje rezultata ili manje povećanje turističkog prometa. Naime tzv. očekivana „srpanjska rupa“ je prevladana, a zamjetno je da se sama špica sezone pomiče i očekuje se produženje na rujan. Popunjenost je odlična u predstojećem razdoblju, cijeli kolovoz, i jednako tako sve do konca rujna.

Ono što su čelni ljudi Imperiala istakli kao problem koji ostaje, je ove godine uveden porez na turistički promet koji trebaju platiti autobuseri. Također, ističu kako je postupak naplate tog poreza kompliciran i neisplativ za autobusere, a pogotovo za male autobusere. Iz Imperiala predlažu da se porez na autobuserski turistički promet (po kilometru, unutar Hrvatske) ili ukine, što bi automatski dovođenjem gostiju donijelo i porez na potrošnju drugih usluga u destinaciji ili značajno smanji, ili pak da se uvede paušalno plaćanje poreza pri ulasku u zemlju, kao što se to primjerice radi u Grčkoj.

U razgovoru je isto tako naglašeno kako aviopromet ima velik značaj s obzirom na trendove u turističkim kretanjima, jer je turistički proizvod potrebno diverzificirati u svim segmentima, pa tako i kroz način dolaska gostiju u destinaciju.

U sklopu posjete tvrtki Imperial potom je posjećen autokamp San Marino u Loparu, gdje su domaćini predstavili novi wellness u sklopu kampa, ali i druge moderne sadržaje. Zatim je uslijedio posjet predstavnicima projekata koje provodi TZ Kvarnera, kako bi se i u privatnom smještaju i obiteljskom hotelu s restoranom, na licu mjesta, informiralo o popunjenosti kapaciteta i provjerila implementacija oznaka kvalitete „Kvarner Family“ za iznajmljivače, te „Kvarner Gourmet“ za restorane, koje je dodijelila TZ Kvarnera.

U Loparu je obiđen objekt za pružanje usluga smještaja u domaćinstvu koji je nositelj oznake kvalitete Kvarner Family, gdje su domaćini uz prezentaciju smještajnog objekta, prelijepe ville s bazenom i s najraznovrsnijim sadržajima za boravak gostiju, predstavili svoj pristup poslovanju u pružanju usluga smještaja.

U drugom Kvarner Family objektu u Barbatu, također uspješna priča domaćina, kapaciteti ove kuće s oznakom Kvarner Family na samom moru potpuno su popunjeni, a domaćini su istakli kako im kvaliteta usluge i domaćinski odnos prema gostima donosi stalne, zadovoljne goste. 

I na kraju obilaska posjećena je Villa hotel Barbat, gdje je i restoran s oznakom kvalitete Kvarner Gourmet, s jednom od najboljih kuhinja Kvarnera i Hrvatske.

Otok Rab ovih je dana pulsirajuće središte Kvarnera. Održavanje 13-te po redu Rabske fjere, nezaobilazna je atrakcija, koja je kao najveća manifestacija kulturnog turizma na Kvarneru i u Hrvatskoj, postala i mjesto neformalnih susreta predstavnika gotovo svih sektora gospodarstva iz Hrvatske, i uopće poslovne scene Hrvatske, ali i predstavnika diplomatsko-političkog svijeta. Oko 10.000 turista i posjetitelja u gradu Rabu promatrat će još jedan povijesno-scenski spektakl za pamćenje.



Pisane vijesti