U Dubrovniku u prvoj polovici srpnja više turista

Trend povećanih turističkih dolazaka i noćenja u Dubrovniku je nastavljen i u srpnju, u prvih 15 dana ovog mjeseca u tom je gradu boravilo 68.442 gostiju koji su ostvarili 275.889 noćenja, što je porast u dolascima za 14 posto i u noćenjima za 10 posto.

Ti podaci dubrovačke Turističke zajednice potvrđuju da se za Dubrovnik ne može govoriti ni o kakvoj "srpanjskoj rupi" koja se spominje u nekim drugim turističkim područjima.

Najviše dolazaka i noćenja bilježe dubrovački hoteli u kojima je u prva dva tjedna srpnja boravilo 37.468 gostiju ili 5 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, a ostvarili su 146.804 noćenja, što je porast za 4 posto. U strukturi prednjače inozemni gosti, dok je udio hrvatskih državljana svega 3,5 posto.

Privatni smještaj, koji je kapacitetom dosegao hotelski, bilježi povećanja u dolascima od čak 39 posto, u privatnim sobama i apartmanima boravilo je 21.375 turista, a njihovih 83.628 noćenja porast je od 30 posto.

Prvi na listi dolazaka su gosti iz Velike Britanije, slijede Norvežani, državljani SAD-a, potom Šveđani, Australci, Francuzi, Rusi, Nijemci te Finci, dok su na desetom mjestu domaći turisti.

Sudeći prema ostvarenjima početkom srpnja uvjereni smo da će vrhunac sezone biti uspješan, ali je važno istaknuti odlične najave za rujan i listopad, mjesece koji na jugu Hrvatske već dugo ne spadaju u razdoblje podsezone već su po svojim ostvarenjima bliski srpnju i kolovozu, napominju iz Turističke zajednice grada Dubrovnika.

(Hina)



Pisane vijesti