Reful u jedra uz Fiumanku

Petnaesta, jubilarna regata Fiumanka, danas počinje u Rijeci i traje do 15. lipnja.

Riječka luka tih nekoliko dana pretvorit će se u marinu prepunu brodova, a pohode je svake godine u sve većem broju zaljubljenici u more i jedra iz brojnih zemalja, a među njima i sve veći broj predstavnika medija koji dolaze na svoju medijsku regatu. Uz tradicionalni slogan Fiumanke „Imaš brod, imaš jedro, prijavi se“, nudit će se niz različitih i u cijelosti besplatnih regata; od medijske, preko humanitarne Rotary regate, do sportske i navigacijske Liburnijske, a svjetski hit je i Virtual Fiumanka, namijenjena onima koji radije jedre iz udobnosti svog doma. Glavni događaj svakako je završna regata – Velika Fiumanka.

Za svoj 15 rođendan Fiumanka je dobila novi prijelazni pokal, izrađen od prokroma, murano stakla, vodootporne šperploče i konopa. Autor pokala je Boris Rogić.

U tjednu uoči Fiumanke, koja jedri pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. sc. Ive Josipovića, sponzori i pokrovitelji potpisali su jedro podrške i tako joj omogućili još jednu uspješnu plovidbu.

Prošlogodišnja Fiumanka, osim porasta broja sudionika, koji je premašio dugo priželjkivanu brojku od 200 jedrilica, postigla je velik iskorak u međunarodnoj prepoznatljivosti, čemu je znatno pridonijela europska medijska regata. Organizatori 2. europske medijske regate su agencija 2. mjesto, grad Rijeka i HRT. Na regati će osim nacionalnih medijskih kuća, tradicionalnih sudionika, HRT-a, Kanala RI, Nove TV, Novog lista, Radio Rijeke, RTL-a, sudjelovati televizijske ekipe iz Austrije, dvije posade iz Slovenije, Slovačke, Mađarske, a svoju će premijeru imati posada N1-CNN. Tako će na početku još jedne turističke sezone svojim reportažama omogućiti Hrvatskoj, Kvarneru i Rijeci jedinstvenu medijsku promociju na velikom području Europe.



Pisane vijesti