Završetak projekta „Otkrij Posavinu - Razvoj zajedničke turističke ponude regije Posavina“

Projekt „Otkrij Posavinu – Razvoj zajedničke turističke ponude regije Posavina“, službeno je završio jučer, 10. lipnja, a financiran je od Europske unije, kroz IPA program prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina. Projekt u trajanju od godinu i pol dana, od prosinca 2012. do lipnja 2014. godine, proveli su Centar za okolišno održivi razvoj (COOR) iz Sarajeva i Centar za razvoj unutarnje plovidbe (CRUP) iz Zagreba. Ukupna vrijednost projekta bila je 211.255 eura.

Ciljevi projekta bili su podržati revitalizaciju prekograničnog gospodarstva poticanjem razvoja turizma u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, kroz prepoznatljivu zajedničku turističku ponudu regije Posavina i promociju njezina regionalnog identiteta. Projekt je proveden na području općina Gradiška, Kostajnica, Kozarska Dubica, Srbac, Orašje, Šamac i Brčko u BiH, te u Sisačko-moslavačkoj, Brodsko-posavskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji u Hrvatskoj.

Glavni rezultati, ostvareni radom projektnih partnera COOR-a i CRUP-a, u suradnji s turističkim zajednicama i organizacijama, razvojnim agencijama, predstavnicima općina i županija, te turističkim djelatnicima iz Posavine su kreiranje zajedničkih paketa turističke ponude regije, osnivanje udruženja turističkih djelatnika, kreiranje i izdavanje turističkog vodiča i otvaranje web portala turističke zajednice regije Posavina.

Tijekom projekta, provedena je i promotivna kampanja turističke regije Posavina na nacionalnim televizijama i najposjećenijim web portalima u BiH i Hrvatskoj.

Projekt je trebao završiti „Danom turizma Posavine“, početkom lipnja u Slavonskom Brodu. Međutim, zbog katastrofalnih poplava u svibnju, to je odgođeno, pa su projektni partneri, između 5. i 9. lipnja, posjetili Slavonski Brod, Županju, Šamac, Domaljevac, Orašje i Tolisu, obišli predstavnike turističkih zajednica u tim ugroženim područjima i donirali humanitarnu pomoć.



Pisane vijesti