U Puli zasvijetlili "Svjetleći divovi"

U pravom svjetlosnom spektaklu, u nedjelju navečer u Puli su osvijetljeni pulski "Svjetleći divovi", dizalice brodogradilišta Uljanik. Time je Pula, koja danas slavi svoj dan, dobila novi izgled kojim se može svrstati među atraktivnije europske gradove.

Riječ je o najvećem ovogodišnjem projektu pulske Turističke zajednice, čiji je kreator svjetski stručnjak za rasvjetu i priznati dizajner Puljanin Dean Skira. U sklopu ovog projekta, osam velikih Uljanikovih dizalica osvijetljeno je RGB led reflektorima koji mijenjaju boju i na taj način stvaraju specijalne efekte za posebne događaje.

"Svjetleći divovi imaju sofisticiran sustav daljinskog upravljanja svjetlima i scenografijom, te se tako može napraviti sve što se poželi", kazao je novinarima Skira dodavši kako je ukupno, na osam dizalica, postavljeno 46 Phillipsovih reflektora, koji teže 40-ak kilograma, imaju 64 neovisna pixela i mogu "proizvesti" 16 tisuća različitih boja. Sinoćnjim spektaklom u Puli, prvi put u svijetu, osvijetljene su dizalice u brodogradnji koje su još uvijek u funkciji.

„Svjetleći divovi“ zasjat će svake večeri, od devet navečer do ponoći, na svaki puni sat, po desetak minuta.

Festival Visualia započeo je na trgu Portarata gdje su brojni Puljani i sami, svjetlećim prstenom u rukama, postali dio programa festivala, a nastavljen je na Forumu gdje je održan pravi show "Lords of Lightning" u sklopu kojeg su se prvi put u Hrvatskoj predstavili umjetnici koji se "igraju munjama i strujom".

S bubnjarima je povorka zatim krenula do pulske Katedrale gdje je održan 3D mapping kojeg su dizajnirali Jean Sambolec i Ania Ladavac. Svjetlosne instalacije autora Igora Vasiljeva razgledavane su u Titovom parku, a nakon toga uslijedio je dugo očekivani spektakl osvjetljavanja Uljanikovih dizalica.

(Hina)



Pisane vijesti