UNWTO: Hrvatski ICT projekt osvojio "Ulysses" nagradu za izvrsnost i inovacije u turizmu

Među najboljim i nagrađenim inovativnim projektima od strane Svjetske turističke organizacije (UNWTO), svoje mjesto pronašao je i hrvatski ICT projekt "3D AR Virtual Portal", tvrtki Momentum Studio i DSP Studio iz Zagreba. Navedeni projekt dobio je prestižnu svjetsku turističku nagradu UNWTO-a kao pobjednik u kategoriji inovacije u istraživanju i tehnologiji. To je ujedno i jedna od najzahtjevnijih kategorija nagrade "Ulysses".

Projekt predstavlja primjenu najsuvremenije tehnologije AR (augmented reality) ili proširene stvarnosti, gdje se instalacijom aplikacije na mobilni telefon ili tablet korisniku pruža mogućnost da usmjeravanjem kamere telefona/tableta prema AR lokaciji na zaslonu uređaja dobije prikaz virtualnog 3D modela Juraja Dalmatinca, koji potom na zaslonu uređaja oživi i započne s pričom o katedrali i njenoj gradnji te povede posjetitelja u šetnju.

Šibenik je prvi grad u Europi koji je dobio virtualni vremeplov, za koji je Ministarstvo turizma izdvojilo 80 tisuća kuna, a Turistička zajednica grada Šibenika 20 tisuća kuna.

UNWTO nagrade za izvrsnost i inovacije u turizmu dodjeljuje već deset godina te one predstavljaju jedno od najvećih priznanja u globalnom turističkom sektoru. Pobjednici su proglašeni na svečanoj ceremoniji održanoj 22. siječnja na Međunarodnom turističkom sajmu (FITUR) u Madridu.



Pisane vijesti