Svečano otvoren Le Meridien Hotel Lav

U Podstrani kod Splita večeras je, nakon višegodišnje obnove, otvoren hotel Lav u sastavu svjetskog lanca hotela Le Meridien - Starwoods Group, prvi hotel s pet zvjezdica u Splitsko-dalmatinskoj županiji i jedini takav od Opatije do Dubrovnika.

U obnovu hotela njegovi vlasnici, Ivica Kurtović, i povratnik iz Australije, Slavko Jim Bošnjak uložili su oko 600 milijuna kuna.

Le Meridien Hotel Lav otvorio je na prigodnoj svečanosti predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader.

Čestitajući vlasnicima na velebnom zdanju te hrabrosti za upuštanje u tako veliku investiciju, premijer Sanader istaknuo je kako je cilj Vlade stvoriti takvu atmosferu u hrvatskom društvu u kojoj će poduzetništvo biti vrednovano onako kako zaslužuje.

"Poduzetnici su posebna vrijednost svakoga društva - stvaratelji novih vrijednosti i radnih mjesta", naglasio je.

"Danas smo ponosni na hotel Lav koji je u Domovinskom ratu odigrao humanitarnu ulogu, primajući brojne izbjeglice i prognanike, i bio je devastiran, ali dočekali smo one koji će mu vratiti nekadašnji sjaj i slavu", rekao je Sanader.

Izrazio je i želju da ovo ne bude zadnji projekt lanca Le Meridien i Starwoods Grupe, dodavši kako Hrvatska mora sve većem broju turista ponuditi i ovakve hotele.

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta istaknuo je kako u Hrvatskoj  11 posto smještaja čine hoteli, te da ovakvi hoteli i oni s četiri zvjezdice imaju golemu ulogu, jer obogaćuju ponudu i produžuju sezonu.

"Hrvatski turizam ove je godine bilježio rekordne rezultate. U prvih 10 mjeseci je zabilježeno više od 4 milijuna dolazaka, najviše do sada, a ove ćemo godine od turizma uprihoditi više od 6 milijardi eura", rekao je Kalmeta.

Naglasio je kako je to rezultat čitavog niza Vladinih mjera, velikog angažmana svih turističkih djelatnika te ulaganja javnog sektora i privatnog kapitala, čime hrvatski turizam svake godine dobiva po jednu, dvije zvjezdice više, i postaje konkurentan na Sredozemlju i u svijetu.

Potpredsjednik Starwood Grupe Robert Koren kazao je kako Le Meridien Lav "predstavlja dragulj u kruni i jedan je od najboljih hotela iz tog svjetski poznatog lanca, koji je odnedavno uključen u Starwood - najveći svjetski hotelski sustav, kojemu pripadaju i brandovi Sheraton, Westin, Four Points, St. Regis, W hotels i Luxury Collection".

Suvlasnik hotela Slavko Jim Bošnjak, rođen u Australiji, obraćajući se  premijeru Sanaderu, rekao je: "Evo što je postigao jedan Hrvat koji se vratio iz Australije, a što bi bilo kada bi se vratilo svih ostalih 250 tisuća. Kakvu bismo mi onda Hrvatsku imali!?".

Drugi suvlasnik Ivica Kurtović podsjetio je na petogodišnje napore obnove, ali i na vjeru u sretan završetak, koji je  okrunjen ulaskom u lanac Le Meridien, čime je Split dobio predivan hotel na ponos svoj i cijele Hrvatske.

Le Meridien Hotel Lav raspolaže s četiri smještajna kompleksa sa 382 sobe, ima najsuvremeniji kongresni centar za dvije i pol tisuće ljudi, dvoetažno parkiralište na čijem su krovu teniski tereni te drugi sportsko-rekreacijski sadržaji, wellness centar i veliki bazenski kompleks. Hotel ima i pola kilometra dugu plažu s marinom za stotinjak brodova.

Također uz barove, restorane, kockarnice i trgovački centar, hotel gostima nudi i knjižnicu, kapelicu te amfiteatar. Le Meridien Hotel Lav bit će otvoren cijele godine, a u njemu će biti zaposleno oko 500 ljudi.

Hotel Lav jedini je u regiji pod upravom Le Meridiena u čijem je sastavu oko 800 najprestižnijih hotela u svijetu, a premda odsjedanje u takvim hotelima stoji od 400 do 1000 eura, u splitskom će se cijene kretati između 200 i 350 eura, ovisno o vrsti i kvaliteti smještaja u pojedinom objektu. Vrijednost već pristiglih rezervacija premašuje 10 milijuna eura, rečeno je na svečanosti.

Svečanosti su nazočili i potpredsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, australska veleposlanica Tracy Reid, ministar obrane Berislav Rončević, župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić, splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić, podstranski načelnik Mario Tomasović i mnogi drugi predstavnici hrvatskoga javnoga i političkog života. (Hina)



Pisane vijesti