Klasteri u turizmu važni za konkurentnost i sredstva iz EU fondova

Za unapređenje konkurentnosti i profitabilnosti hrvatskog turizma kao i za privlačenje sredstava iz EU fondova potrebno je uz ostalo poticati osnivanje klastera u turizmu te stalno poboljšavati turističku ponudu, istaknuo je pomoćnik ministra turizma Želimir Kramarić na sjednici Vijeća Udruženja putničkih agencija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) o čemu su danas izvijestili iz HGK.

Kramarić naglasio i da za povlačenje financijskih sredstava za turizam iz strukturnih fondova EU ključnu ulogu ima dokument Strategija razvoja hrvatskog turizma do 2020. u kojem se trenutna turistička situacija u zemlji definira i pojmom 'zastarjela ljetna destinacija' te se utvrđuju nedostaci koje treba što hitnije eliminirati.

Među njima su nezadovoljavajuća investicijska i poduzetnička klima, neprimjerenost turističkog proizvoda potencijalima koje Hrvatska ima, nedostatan hotelski smještaj koji u ukupnom smještaju ima udjel od tek 13 posto, kao i nerazvijen destinacijski proizvod nakon ljetne sezone.

Kramarić je upozorio i na očevidan nedostatak kompetentne radne snage koja treba svakodnevno provoditi koncept turizma kao industrije doživljaja, a s time je povezao i probleme u obrazovnom sustavu te one u sustavu upravljanja poput primjerice, kako je kazao, zastarjelog sustava turističkih zajednica.

Sektoru je poručio da će Hrvatska od 2014. do 2020. na raspolaganju imati oko 11,7 milijardi eura za realizaciju ekonomskih prioriteta od kojih je jedan i turizam, a ukazao je i na važnost Socijalnog fonda EU-a koji omogućava i razvoj ljudskih potencijala najavivši da će se u Hrvatskoj realizirati poseban program za jačanje ljudskih potencijala uz pomoć regionalnih centara kompetencija kako bi se uklonili nedostaci obrazovnog sustava.

Regionalni centri kompetencija, koji će obuhvatiti i turističku djelatnost, osnivat će se u suradnji s HGK.

Pomoćnica ravnatelja specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Naftalan Milica Birk istaknula je kako njihovi klijenti sve više traže i sadržaje izvan liječenja, pozvavši putničke agencije da se upoznaju s prirodnim ljekovitim činiteljima koji postoje u Hrvatskoj te programima medicinskog turizma kako bi klijentima mogli pružiti adekvatan i kvalitetan sadržaj.

I ravnatelj Daruvarskih toplica Marcel Medak potencirao je važnost medicinskog turizma naglasivši da je oko 15 posto putovanja u svijetu vezano uz te programe u sklopu kojih turisti u nekom odredištu borave dulje i troše više nego klasični odmorišni turisti.

Smatra da svoje potencijale u tom smislu Hrvatska ni izdaleka nije dovoljno iskoristila te vjeruje da će najavljena kategorizacija smještaja u objektima zdravstvenog turizma olakšati poslovanje uz već sadašnju cjenovnu konkurentnost. (Hina)



Pisane vijesti