Odabrani projekti za EU fondove

Prema javnom pozivu Ministarstva turizma "Program dodjele bespovratnih sredstava turističkim projektima prihvatljivim za financiranje iz Strukturnih fondova EU", odabrano je ukupno sedam projekata koji će se sufinancirati iz ovog programa. Projekti su odabrani po kriteriju doprinosa u jačanju konkurentnosti ponude Hrvatske kao turističke destinacije, a dobivena sredstva isključivo su namijenjena za izradu projektne dokumentacije potrebne za kandidiranje projekata za korištenje sredstava iz Strukturnih fondova Europske unije. Odabrani projekti proizlaze iz Strategije razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine te su usklađeni s ciljevima Strategije rasta „Europe 2020“ Europske komisije. Tako su potporu za pripremu i izradu dokumentacije ostvarile Splitsko dalmatinska županija za projekt „Jačanje ljudskih kapaciteta u turizmu kroz podizanje kvalitete strukovnog obrazovanja i osposobljavanja“ (Capaticies in Tourism – CapTure), Istarska županija s projektom „Centar izvrsnosti u obrazovanju za turizam i ugostiteljstvo“, Primorsko goranska županija za projekt „Žičara na Učku“, grad Karlovac za projekt „Karlovački muzejski prostor za budućnost“, grad Senj za projekt „Fenomen senjske bure“, općina Starigrad za projekt „Općina Starigrad – destinacija aktivnog turizma“ te općina Ston s projektom „Ston sa zrnom soli“.

Prema javnom pozivu Ministarstva turizma "Program dodjele bespovratnih sredstava turističkim projektima prihvatljivim za financiranje iz Strukturnih fondova EU", odabrano je ukupno sedam projekata koji će se sufinancirati iz ovog programa. Projekti su odabrani po kriteriju doprinosa u jačanju konkurentnosti ponude Hrvatske kao turističke destinacije, a dobivena sredstva isključivo su namijenjena za izradu projektne dokumentacije potrebne za kandidiranje projekata za korištenje sredstava iz Strukturnih fondova Europske unije. Odabrani projekti proizlaze iz Strategije razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine te su usklađeni s ciljevima Strategije rasta „Europe 2020“ Europske komisije.

Tako su potporu za pripremu i izradu dokumentacije ostvarile Splitsko dalmatinska županija za projekt „Jačanje ljudskih kapaciteta u turizmu kroz podizanje kvalitete strukovnog obrazovanja i osposobljavanja“ (Capaticies in Tourism – CapTure), Istarska županija s projektom „Centar izvrsnosti u obrazovanju za turizam i ugostiteljstvo“, Primorsko goranska županija za projekt „Žičara na Učku“, grad Karlovac za projekt „Karlovački muzejski prostor za budućnost“, grad Senj za projekt „Fenomen senjske bure“, općina Starigrad za projekt „Općina Starigrad – destinacija aktivnog turizma“ te općina Ston s projektom „Ston sa zrnom soli“.

Ministarstvo turizma tako je zajedno s jedinicama lokalne i regionalne samouprave po principu integriranih teritorijalnih projekata odabralo inovativne projekte utemeljene na našim osnovnim vrijednostima, a to su kulturna baština (Ston, Karlovac), prirodni resursi (Starigrad, Senj i Učka) i razvoj znanja i ljudskih potencijala kroz centre kompetencija (Istarska i Splitsko-dalmatinska županija) te će se pomoću sredstava Ministarstva turizma pripremiti natječajna dokumentacija kojom će aplicirati za europska sredstva.

Ministarstvo turizma u suradnji s jedinicama lokalne i regionalne samouprave radi i na pripremi akcijskih planova pomoću kojih mapiramo Hrvatsku kroz strateške projekte. Ti će projekti biti generatori razvoja u budućnosti kroz posebne oblike turizma, malo i srednje poduzetništvo te jačanje ljudskih potencijala, a moći će se financirati iz EU fondova. Dovršetak akcijskih planova očekujemo u prvoj polovici sljedeće godine.
 



Pisane vijesti