Na Makarskom primorju manje noćenja nego lani

Na Makarskoj rivijeri do kraja svibnja boravilo je 56.674 domaćih i stranih gostiju koji su ostvarili 252.001 turističkih noćenja, što je 4 posto manje dolazaka turista i 6 posto manje noćenja nego u prvih pet prošlogodišnjih mjeseci.

Po podacima županijske Turističke zajednice i turističkih ureda s Primorja, strani turisti kojih je bilo 49.161 ili 5 posto manje nego godinu dana ranije ostvarili su, uglavnom u hotelima, 228.638 noćenja, što je 7 posto manje nago u prvih pet prošlogodišnjih mjeseci. Istodobno domaći turisti bilježe veći broj dolazaka i ostvarenih noćenja.

Na adresu makarskih hotelijera, kao i još nekolicine hotelskih kuća na Jadranu, stiglo je pismo jednog od najvećih ruskih organizatora putovanja koji upozorava na probleme uzrokovane uvođenjem viza za ruske turiste. Vlasnik agencije Paks iz Moskve navodi nadalje ukidanje čarterskih linija za Hrvatsku, nedavno dugo čekanje gostiju na pulskom aerodromu te pismo zaključuje konstatacijom kako je 15 godina stvarana destinacija, a cijeli posao propada kao "šećer u vodi", bez ozbiljnih poslovnih razloga.

Direktor Hotela Makarska Bepica Srzić kazao je kako do sada u vodećem makarskom hotelu Meteor nije bilo otkaza rezervacija ruskih gostiju, a trenutno stanje bookinga je slično lanjskome. Ipak, prema predsezonskim najavama, sadašnji je booking malo usporen, ali Srzić se nada kako će problem s vizama biti uskoro kvalitetno riješen. (Hina)



Pisane vijesti