U Hrvatskoj ove godine 30 posto više američkih turista

U prvih devet mjeseci ove godine Hrvatsku je posjetilo gotovo 150 tisuća gostiju iz SAD-a i Kanade, ostvarivši preko 400 tisuća noćenja, što je u odnosu na prošlu godinu 33 posto više gostiju i 29 posto više noćenja,  izvijestila je u ponedjeljak predstavnica Hrvatske turističke zajednice u SAD-u Nevenka Komarica.

U navedeni broj povećanja dolazaka i noćenja gostiju iz SAD-a nisu uračunati turisti koji posjećuju Hrvatsku u sklopu krstarenja velikim putničkim brodovima. Prema procjenama predstavnice HTZ-a radi se o dodatnih od 200 do 300 tisuća američkih gostiju.

"Amerikanci koji dolaze u Hrvatsku najčešće vole dolaziti zbog očuvane prirode, kulturne baštine, velik je interes jahtaša, a bilježi se i povećan broj dolazaka radi poslovnih putovanja i konferencija".

Broj posjeta gostiju iz Sjedinjenih Država mogao bi se dodatno povećati i uvođenjem novih zračnih linija.

Delta Airlines uvodi letove za Zagreb od 29. listopada ove godine u suradnji s Air Franceom. Radi se o Deltinom letu 8499 iz New Yorka, Atlante i Cinncinatija koji dolazi u Pariz rano ujutro i nastavlja let za Zagreb.

"S obzirom na to da se povećava broj dolazaka u Hrvatsku nadamo se da će biti uspostavljena i izravna linija kao što je to nekad bilo s Pan Americanom", kazala je predstavnica HTZ-a u New Yorku.

Udruga američkih touroperatera početkom godine proglasila je Hrvatsku najboljom destinacijom za 2006. godinu, što je povećalo zastupljenost Hrvatske u američkim medijima.

"O Hrvatskoj je objavljeno oko 120 članaka i 60-ak televizijskih reportaža. Trenutačno u Hrvatskoj borave dvije televizijske ekipe, a jedna od njih u subotu je snimala u Zagrebu i Samoboru priloge o autentičnim hrvatskim jelima", dodala je Komarica.

U idućoj turističkoj sezoni, po njezinim bi riječima, trebalo unaprijediti izvanpansionsku ponudu kako ne bi samo hoteli imali pet zvjezdica već i usluge. (Hina)



Pisane vijesti