HTZ predstavila album hrvatske tradicijske glazbe „Anima Croatica“

Projekt sedmerostrukog nosača zvuka hrvatske tradicijske glazbe pod nazivom „Anima Croatica“ predstavljen je danas na konferenciji za novinare koja je održana u Zagrebu u organizaciji Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

„Ovaj projekt nastoji prije svega objediniti hrvatsku tradicijsku glazbu dijeleći je u četiri karakteristične tematske cjeline (folklor, etno, klapsko pjevanje i duhovna glazba), što je rezultiralo stvaranjem sedam nosača zvuka koji sadržavaju ukupno 207 naslova i čine preko osam sati glazbe“, pojasnio je Niko Bulić, direktor Glavnog ureda HTZ-a.

Dodao je kako je ovaj dvogodišnji projekt važan ne samo za hrvatsko glazbeno nasljeđe, već bi ovaj kompilacijski album trebao pomoći u daljnjem uspješnom predstavljanju Hrvatske u svijetu. HTZ ovim projektom povezuje turizam i tradicijsku glazbu, a prvo izdanje CD boxa izaći će u nakladi od 10.000 primjeraka koji će se kao pokloni dijeliti brojnim delegacijama koje će nazočiti raznim promocijama HTZ-a u svijetu, zaključio je Bulić.

Kao urednik cijelog materijala Ljubo Stipišić Dalmata, skladatelj i pjesnik, zaključio je tijekom obraćanja novinarima kako su ovi nosači zvuka ujedno i pokušaj spašavanja svega onoga što su prethodne generacije stvorile, misleći pri tome prije svega na spašavanje bogatstva koje je nastalo usmenom predajom duhovnih činjenica.

Svaku tematsku cjelinu uredili su stručni timovi, tako kompilacijski album etno glazbe potpisuje urednik Ivan Ivančan ml., urednici narodne glazbe (folklor) su Božo Potočnik i Ivica Ivanković, klapske glazbe Ljubo Stipišić, a duhovne glazbe (sacra) Jozo Čikeš i Jakša Primorac.

Poznati dizajner Boris Ljubičić, koji je u cijelom projektu sudjelovao kao autor vizualnog identiteta CD boxa, pojasnio je kako je nastojao ovom prilikom glazbu pretočiti u boje. Stoga je tematska cjelina koja se odnosi na duhovnu glazbu prikazana u zlatno-smeđoj boji, klapsko pjevanje u tradicionalno modroj boji, etno u vatreno crvenim tonovima, a narodnu glazbu koja spaja melodije i pjesme iz svih krajeva zemlje čini šarenilo boja. 
 



Pisane vijesti