Rovinju predana nagrada turističkih novinara "Zlatna jabuka 2013."

Gradu Rovinju dodijeljena je danas nagrada Međunarodnog udruženja turističkih novinara i pisaca u turizmu (FIJET) - "Zlatna jabuka 2013".

Nagrada "Zlatna jabuka" ("La pomme d'or") dodjeljuje se destinaciji, odnosno mjestu ili osobi za ukupni doprinos očuvanju, unaprijeđenju i razvoju povijesno-kulturne baštine u funkciji razvoja turizma.

Gradonačelniku Rovinja, Giovanniju Sponzi na svečanosti održanoj na središnjem rovinjskom trgu predao ju je predsjednik FIJET-a Tijani Haddad.

"Zlatna jabuka" u Rovinj je stigla 'morskim putem', tradicionalnom rovinjskom drvenom brodicom - batanom, na mali mol. Ondje su je dočekali gradska Limena glazba, mažoretkinje te pjevači i plesači folklora.

Zahvalivši na prestižnoj nagradi gradonačelnik Sponza istaknuo je kako je ona Gradu Rovinju dodijeljena za izniman doprinos očuvanju kulturno-povijesne baštine i tradicije u razvoju suvremenih trendova u turizmu.

"Dobiti ovu nagradu od ljudi koji su vidjeli najljepša mjesta na svijetu, veliko je priznanje. Kada k tome dobijete 'Oskara' za izniman doprinos očuvanju kulturno-povijesne baštine i tradicije u razvoju suvremenih trendova u turizmu, onda ste dobili potvrdu da je razvojna politika koju provodite ispravna", kazao je.

Razvojna politika Rovinja temelji se upravo na očuvanju najvrijednijih resursa - prirode i kulturno-povijesne baštine te tradicije. Zato je nagrada "Zlatna jabuka" još jedno visoko priznanje u turizmu, za kojeg su zaslužni svi građani i svi djelatnici u turizmu, od javnih do privatnih, od malih do najvećih te od raznih udruga do pojedinaca, rekao je rovinjski gradonačelnik.

Naglasio je kako ovom rezultatu znatno pridonosi i Master plan razvoja turizma, donesen u sinergiji s turističkom zajednicom i turističkom privredom.

Grad Rovinj do sada je bio osvajač brojnih nagrada te je šampion u broju ostvarenih noćenja u Hrvatskoj već tri godine za redom, podsjetio je gradonačelnik.

Inače, Međunarodno udruženje turističkih novinara i pisaca u turizmu - FIJET je ove godine svoje dvije godišnje nagrade za najbolja odredišta u svijetu, "Zlatna jabuka", prvi put odlučilo dati dvama odredištima u istoj zemlji, Opatiji i Rovinju u Hrvatskoj.

Međunarodna strukovna udruga FIJET osnovana je 1954. u Parizu, a danas objedinjava nacionalna udruženja iz 35 zemalja s više od tisuću članova, među kojima je i Hrvatska. Nagrada "Zlatna jabuka" dodjeljuje se od 1970. godine. (Hina)



Pisane vijesti