Osnovana strukovna grupacija turističkih agencija otoka Krka

Unatoč lošim vremenski uvjetima jučer se u Krku, u hotelu „Dražica“, okupio do sad najveći broj predstavnika turističkih agencija s otoka. Pozivu Turističke zajednice otoka Krka odazvali su se pored agencija i predstavnici knjigovodstvenih i informatičkih servisa koje je okupila svima zanimljiva tema – fiskalizacija turističkih agencija.

Nastojeći približiti primjere dobre prakse, Dragan Brnić, vlasnik agencije „Šiloturist“, otvorio je raspravu o ovoj temi, koja će se u pisanom obliku nastaviti kroz sljiedeće razdoblje do 1. srpnja, kada počinje obveza uvođenja fiskalizacije za turističke agencije.

Također, raspravljalo se o povećanju stope PDV-a na posredničku proviziju za smještaj od dosadašnjih 10 na 25 posto te je rečeno kako zbog direktiva i propisa Europske unije nije moguće izbjeći ovo neugodno povećanje.

Ova inicijativa Turističke zajednice otoka Krka, kojoj predsjeda načelnik općine Omišalj Tomo Sparožić, a u Turističkom vijeću sjede čelnici svih ostalih jedinica lokalne samouprave otoka Krka, predstavnici HGK, HOK-a i turističkog gospodarstva, omogućio je osnivanje interesnih, strukovnih grupacija kao savjetodavnih tijela. Tako je, nakon nedavno osnovane subregionalne skupine obiteljskog smještaja i turizma, danas osnovana i strukovna grupacija turističkih agencija otoka Krka, koju predstavljaju: Matilda Braut iz općine Vrbnik, Ljubica Lončar iz općine  Malinska - Dubašnica (zastupa i općinu Omišalj), Svjetlana Volarić iz grada Krka, Ingrid Glažar iz općine Punat i Dragan Brnić iz općine Baška (zastupa i općinu Dobrinj), koji ujedno i predsjeda grupacijom.

Zadaće grupacije biti će, pored aktivnog sudjelovanja u rješavanju strukovnih problema, zakonske regulative i bolje međusobne komunikacije i usvajanje novih zadaća turističkih agencija kao DMC-a, odnosno tvrtki koje svoje poslovanje baziraju na komercijalnom nastavku aktivnosti ostvarenih kroz programe DMO – Turističkih zajednica.

Pred agencijama su veliki izazovi, jer od 1. srpnja svi građani iz zemalja članica Europske unije, koji posjeduju nekretnine u Republici Hrvatskoj, postaju ravnopravni „iznajmljivači“ s građanima Republike Hrvatske. Na otoku Krku trenutno posluje 51 domicilna turistička agencija i dvadesetak nedomicilnih od kojih su neke globalni touroperatori. Najviše domicilnih agencija djeluje na području grada Krka (15), slijedi općina Baška s 13, zatim Malinska – Dubašnica s 8, Omišalj sa 6, Dobrinj sa 6, Punat s 4 i općina Vrbnik s jednom  agencijom.



Pisane vijesti