Ministar turizma Darko Lorencin s predstavnicima strukovnih udruga u turizmu

Ministar turizma Darko Lorencin u proteklih je dva dana održao niz sastanaka s turističkim sektorom želeći predstaviti sebe, svoje prioritete te ključne aktivnosti koje su pred Ministarstvom turizma u narednom periodu. Danas se sastao s predstavnicima strukovnih udruga u turizmu, Borisom Žgombom predsjednikom Udruge hrvatskih putničkih agencija, Kristianom Šustarom predsjednikom Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske te Ivanom Srakovčićem zamjenikom predsjednika Udruge obiteljskih i malih hotela. Ministar turizma razgovarao je u četvrtak i s predsjednikom IO Kamping udruženja Hrvatske Tihomirom Nikolašem, koji je istaknuo i važnost rješavanja problema oko pomorskog dobra i turističkog zemljišta. Razgovarali su i o izmjeni zakonodavnog okvira koji se tiče kampinga, suradnji s ADAC-om i važnosti kamping segmeta u ukupnom turističkom prometu Hrvatske i sve većem interesu među stranim gostima za tu vrstu ponude.            

 

Ministar turizma Darko Lorencin u proteklih je dva dana održao niz sastanaka s turističkim sektorom želeći predstaviti sebe, svoje prioritete te ključne aktivnosti koje su pred Ministarstvom turizma u narednom periodu. Danas se sastao s predstavnicima strukovnih udruga u turizmu, Borisom Žgombom predsjednikom Udruge hrvatskih putničkih agencija, Kristianom Šustarom predsjednikom Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske te Ivanom Srakovčićem zamjenikom predsjednika Udruge obiteljskih i malih hotela.

Ovom prilikom ministar Lorencin istaknuo je kako Ministarstvo turizma nastavlja već zacrtanim putem te kako su prioriteti u ovom trenutku promjena zakonodavnog okvira i implementacija Strategije razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine, koja će  uskoro biti usvojena i u Hrvatskom saboru.

Ministar je istaknuo važnost sredstava iz EU fondova koje turistički sektor može povući i tako unaprijediti prije svega javnu turističku infrastrukturu.

Kristian Šustar istaknuo je zadovoljstvo zbog nastavka uspješne suradnje Ministarstva turizma i strukovnih udruga te naglasio važnost rješavanja pitanja PDV-a na nekretnine, Zakona o turističkom zemljištu te edukacije za turistički sektor.

Boris Žgomba naglasio je važnost usklađivanja detalja oko Zakona o pružanju usluga u turizmu koji bi uskoro trebao biti upućen u proceduru Vlade RH. Također je naglasio važnost definiranja koncepata DMO i DMC koji je od ključne važnosti za budućnost hrvatskog turizma i koji mogu donijeti u kratkom vremenu dobre rezultate. Na sastanku je istaknuto važno pitanje rješavanja viza za turiste prvenstveno iz Rusije, Ukrajine i Turske, nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Ministar Lorencin rekao je da je upravo tema destination management organizacija i kompanija za njega jedan od izazova.

Ivan Srakovčić napomenuo je da je potrebno nastaviti ne samo odličnu koordinaciju s Ministarstvom turizma, već i drugim ministarstvima, primjerice po pitanju radnih odnosa te pitanja prostornog uređenja i gradnje.

Na sastanku je dogovoreno da će se nastaviti razgovori oko svih bitnih pitanja koja se tiču turizma kao i koordinacija oko svih narednih zbivanja.

Ministar turizma razgovarao je u četvrtak i s predsjednikom IO Kamping udruženja Hrvatske Tihomirom Nikolašem, koji je istaknuo i važnost rješavanja problema oko pomorskog dobra i turističkog zemljišta. Razgovarali su i o izmjeni zakonodavnog okvira koji se tiče kampinga, suradnji s ADAC-om i važnosti kamping segmeta u ukupnom turističkom prometu Hrvatske i sve većem interesu među stranim gostima za tu vrstu ponude.



Pisane vijesti