Ministar Ostojić okupio vlasnike najvećih turističkih društava u Hrvatskoj u Turistički poslovni klub

S ciljem jačanja konkurentnosti hrvatskog turizma, ostvarivanja njegovog snažnijeg razvoja te aktivne suradnje javnog i privatnog turističkog sektora, ministar turizma Veljko Ostojić susreo se s vlasnicima najvećih turističkih društava u Hrvatskoj na prvom susretu Turističkog poslovnog kluba. Formiranje Turističkog poslovnog kluba predstavlja način kontinuirane i trajne izravne i dvosmjerne komunikacije s industrijom, pri čemu će biti razmatrane aktualne teme i prioriteti sektora. Na prvom susretu ministar je podsjetio na ključne projekte realizirane u protekloj godine te najavio aktivnosti u 2013. godini. Razgovaralo se i o pitanjima poslovnog okruženja, kao što su novi modeli razvoja i investiranja te važnost destinacijskog menadžmenta, zatim o stanju na tržištu kapitala i faktorima rasta i razvoja, te o kvalitetnijem tržišnom pozicioniranju Hrvatske i učinkovitijim marketinškim aktivnostima. Riječi je bilo i o važnosti investicija te o mogućnostima kreditiranja projekata u turizmu pri čemu su istaknuti atraktivni kreditni uvjeti Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) za financiranje razvojnih turističkih projekata. Članovi kluba su izrazili nadu da će se u novom prijedlogu poreza na nekretnine naći odgovarajući stimulirajući model za nekretnine u funkciji turizma.

S ciljem jačanja konkurentnosti hrvatskog turizma, ostvarivanja njegovog snažnijeg razvoja te aktivne suradnje javnog i privatnog turističkog sektora, ministar turizma Veljko Ostojić susreo se s vlasnicima najvećih turističkih društava u Hrvatskoj na prvom susretu Turističkog poslovnog kluba. Formiranje Turističkog poslovnog kluba predstavlja način kontinuirane i trajne izravne i dvosmjerne komunikacije s industrijom, pri čemu će biti razmatrane aktualne teme i prioriteti sektora.

Na prvom susretu ministar je podsjetio na ključne projekte realizirane u protekloj godine te najavio aktivnosti u 2013. godini. Razgovaralo se i o pitanjima poslovnog okruženja, kao što su novi modeli razvoja i investiranja te važnost destinacijskog menadžmenta, zatim o stanju na tržištu kapitala i faktorima rasta i razvoja, te o kvalitetnijem tržišnom pozicioniranju Hrvatske i učinkovitijim marketinškim aktivnostima.

Riječi je bilo i o važnosti investicija te o mogućnostima kreditiranja projekata u turizmu pri čemu su istaknuti atraktivni kreditni uvjeti Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) za financiranje razvojnih turističkih projekata. Članovi kluba su izrazili nadu da će se u novom prijedlogu poreza na nekretnine naći odgovarajući stimulirajući model za nekretnine u funkciji turizma. 

S obzirom da su navedene teme sastavni dio Strategije razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine, ministar Ostojić je predstavnicima turističkih društava predstavio nacrt ovog ključnog dokumenta za budućnost hrvatskog turizma te s njima razgovarao o načinima za što učinkovitiju provedbu mjera i aktivnosti, zacrtanih u Strategiji.

Vlasnici najvećih turističkih društava pozdravili su formiranje Turističkog poslovnog kluba i izrazili zadovoljstvo s ovakvim vidom komunikacije. Izražena je i namjera za daljnjim investiranjem u sektor te aktivnim učešćem u predlaganju poslovnog okvira funkcioniranja.

Inicijalni članovi Turističkog poslovnog kluba su Jako Andabak, Boris Iveša, Franz Lanschützer, Anđelko Leko, Frano Luković, Davor Lukšić, Otmar Michaeler, Ivana Šoljan, Ante Vlahović i Veljko Župan. Članovi Turističkog poslovnog kluba zapošljavaju više od devet tisuća djelatnika, u 2012. godini su ostvarili ukupne prihode od više od četiri milijarde kuna, a u 2013. godini planiraju ukupne investicije više od 1,54 milijardi kuna.

Ministar Ostojić će i dalje redovito održavati sastanke i s predstavnicima strukovnih udruga u turizmu te s predstavnicima sindikata koji posluju u turističkom sektoru.



Pisane vijesti