Održan okrugli stol o upravljanju turističkom destinacijom Kvarner

Izmjene u zakonu o turističkim zajednicama kojima bi se definirao njihov status kao upravitelja destinacijama, nužne su jer je postojeći zakon na tom području nedovoljno jasan i nedorečen, kazao je danas u Opatiji pomoćnik ministra turizma Davor Ižaković na okruglom stolu "Upravljanje turističkom destinacijom Kvarner".

Ižaković je naveo da su turističke zajednice po postojećem zakonu nadležne za upravljanje destinacijom, ali nisu jasno određeni načini upravljanja.

Ministarstvo turizma, kazao je, prepoznalo je značenje destinacijskog upravljanja te je u prvoj fazi naglasak na njegovu razvoju u kontinentalnom turizmu gdje se provode programi prenošenja dobre prakse iz drugih sredina. Destinacijsko upravljanje počinje izradom master plana turizma područja ali se upravljanje ostvaruje tek striktnom provedbom tog plana, a ne da on bude zanemaren nakon izrade, naveo je Ižaković.

Najavio je da će Ministarstvo turizma dati zakon na javnu raspravu nakon izrade prijedloga.

Direktorica Turističkog ureda TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov izložila je elemente destinacijskog menadžmenta na Kvarneru među kojima je najbitnije uvođenje informatičke platforme na kojoj svi korisnici, od lokalnih turističkih zajednica do organizatora kulturnih i drugih priredbi, mogu postavljati informacije. Tako se omogućuje kvalitetno i brzo upravljanje sadržajima u destinaciji, kazala je Peršić Živadinov dodajući da se pomoću ove platforme olakšano dijele informacije o promidžbenim i drugim aktivnostima među brojnim korisnicima.

Predstavila je i brendiranje selektivnih oblika turizma razvijene u sklopu destinacijskog menadžmenta Kvarnera, a to su Kvarner Family te Kvarner Gourmet i Food. Cilj programa Kvarner Family je unaprjeđenje privatnog smještaja utvrđenjem kriterija za dobivanje oznake kvalitete, a programa Gourmet/Food promocija ugostiteljske ponude i autohtone hrane, kazala je.

Na skupu su sudjelovali i hrvatski župani, predsjednici županijskih Turističkih zajednica. Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić istaknuo je da su stretegijom razvoja turizma definirali cijelu županiju kao jednu destinaciju. Naveo je da se destinacijom mora upravljati s jednog mjesta te ocijenio da turističke zajednice do sad često nisu ispunjavale svoju ulogu nego su bile samo sakupljači pristojbi.

Obnašatelj dužnosti primorsko-goranskog župana Vidoje Vujić ustvrdio je da je nužno razviti još mnoge oblike turizma, posebno na polju manifestacija, kako bi se turistička ponuda zemlje proširila na cijelu godinu. Vukovarsko-srijemski župan i predsjednik zajednica županija Božo Galić naveo je da bi županijske turističke zajednice morale imati mogućnosti utjecaja na lokalnu razinu kako bi mogle kvalitetno upravljati destinacijom. (Hina)



Pisane vijesti