Opatijsko poglavarstvo: Prijedlog sporazuma s LRH-ima

Opatijsko gradsko Poglavarstvo usvojilo je danas prijedloge dokumenata za sporazumno rješenje imovinsko-pravnih odnosa između Liburnia Riviera Hotela d.d. (LRH) i Grada Opatije - prijedlog Sporazuma o stjecanju 25 posto plus jedne dionice LRH-a i nacrt ugovora o osnivanju tvrtke LRH d.o.o. koja će upravljati tim dionicama.

Prihvaćen je i sporazum kojim općine Lovran, Mošćenička Draga i Matulji, koje polažu pravo na dio dionica LRH, ovlašćuju grad Opatiju da se upiše kao vlasnik svih 25 posto dionica, potpisuje sporazume i poduzima sve potrebne pravne radnje u svezi s preuzimanjem dionica LRH-a.

Prema prijedlogu sporazuma o stjecanju dionica, Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) prenio bi na grad Opatiju 25 posto plus jednu dionicu LRH. Četiri jedinice lokalne samouprave povukle bi tada sve tužbe i prijedloge u imovinsko-pravnim postupcima s LRH te dozvolile upis LRH na svim nekretninama čiji su vlasnici lokalne jedinice, a ušle su u temeljni kapital LRH.

Dio sporazuma činila bi i nagodba između Vlade i holdinga Dom i SN u svezi s rješenjem kojim je Vlada svoj dug prema tim holdinzima namirila većinskim paketom dionica LRH, a kasnije je to rješenje poništeno. Prema prijedlogu, holdinzi bi se obvezali da, ako postojeći sporovi budu riješeni u njihovu korist, prihvate da se njihove tražbine namire od HFP ili Vlade na drugi način, a ne dionicama koje su obuhvaćene sporazumom.

Na osnovi prijedloga o osnivanju tvrtke LRH d.o.o. koja bi upravljala i raspolagala preuzetim dionicama LRH d.d., osnivači LRH d.o.o. bi bili grad Opatija, općine Lovran, Mošćenička Draga i Matulji, a najveći udjel (71,66 posto) i 75 posto glasova u skupštini imala bi Opatija.

Temeljni kapital LRH procijenjen je na 968,4 milijuna kuna i podijeljen je na dionice nominalne vrijednosti od po 3200 kuna. Od ukupno 302.641 dionice, HFP ima u svom portfelju 255.948 dionica, a prema sporazumu, lokalnoj samoupravi pripale bi 75.662 dionice.

Gradonačelnik Opatije Amir Muzur sudjelovao je u srpnju na 2. sjednici Radne skupine za privatizaciju LRH-a, crikveničkog Jadrana i rapskog Imperijala. Tada je dogovoreno da predstavnici Opatije predlože Vladi model privatizacije LRH-a, što je u suradnji s ostalim lokalnim jedinicama, Sindikatom Istre i Kvarnera i Radničkim vijećem LRH i učinjeno.

U tom prijedlogu stoji da bi u vlasničkoj strukturi LRH d.d. trebale biti četiri lokalne jedinice, radnici i menadžment LRH-a, kapitalni fond, strateški partneri koji su nositelji poznatih hotelskih brandova te građani, poduzetnici, proizvođači i dobavljači s opatijskog područja.

U predloženoj vlasničkoj strukturi 25 posto plus jednu dionicu LRH imale bi lokalne jedinice, 59,6 posto dionica trebalo bi podijeliti radnicima (prema ESOP-u), kapitalnim fondom, strateškim partnerom te građanima i poduzetnicima. Preostalih 15,2 posto dionica ostalo bi kod sadašnjih vlasnika. (Hina)

RIJEKA, 24. srpnja 2006. - Grad Opatija preuzeo bi dionice LRH, uz vladino jamstvo

 



Pisane vijesti