Nastavak trenda s 'kruzerima' - putovanja manje, putnika više

Kružnih putovanja stranih brodova u hrvatskom teritorijalnom moru u prvih jedanaest mjeseci prošle godine bilo je 793, što je 28 putovanja ili 3,4 posto manje nego u istom razdoblju u godini prije, ali je tim brodovima u Hrvatsku došlo 2 posto više putnika ili njih 1,15 milijuna.

Danas objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju i da su strani brodovi na kružnim putovanjima tijekom jedanaest mjeseci u hrvatskom Jadranu ukupno boravili 1.439 dana ili u prosjeku dva dana.

Ukupan broj dana njihovog boravka za oko 12 posto je manji nego u istom razdoblju 2011.

Prema zastavi broda i u 11 mjeseci prošle godine nastavila se 'uobičajena lista' odnosno najviše ili 171 brod doplovio je pod zastavom Bahama, koje slijedi 147 broda s Malte.

Na trećem su mjestu 123 broda pod zastavom Italije, a slijedi 89 brodova s zastavom Paname te 69 s Bermuda, dok je iz ostalih zemalja tih brodova bilo manje od po 40.

Ukupno su u Hrvatsku kruzeri prošle godine dolazili pod zastavom 15 zemalja, a po mjesecima najviše je kružnih putovanja stranih brodova ukupno doplovilo u rujnu, 125, i u lipnju, 124.

Uobičajeno, najviše je od ukupnog broja tih brodova i u jedanaest mjeseci prošle godine svoj prvi ulazak u teritorijalno more evidentiralo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, njih 71,4 posto.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji prvi ulazaka evidentiralo je 19,4 posto tih brodova, dok ih je preostalih 9,2 posto to učinilo u ostale četiri jadranske županije. (Hina)



Pisane vijesti