Uskoro regionalni muzej vina u osječkoj Tvrđi

U sklopu projekta "Wine tour" u Osječko-baranjskoj županiji uređuje se regionalni muzej vina u povijesnoj osječkog jezgri Tvrđi, a grade se još četiri vinska muzeja.

Projekt "Wine tour" financira se novcem europskih fondova od 1,2 milijuna eura, od čega Osječko-baranjska županija osigurava 25 posto novca, istaknuo je osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić tijekom današnjeg obilaska budućega Regionalnog muzeja vina. Muzej vina u Tvrđi i još četiri manja muzeja - u Feričancima, Drenju, Dalju i Zmajevcu bit će završeni do svibnja sljedeće godine, rekao je.

Dodao je kako je Osječko-baranjska županija poznati vinogradarski kraj u kojem se proizvode vrhunska vina, te da su u njoj četiri vinogorska područja, a samo u Baranji devet vinskih cesta. Sve su to iznimni turistički potencijali, uz sve ostalo što Osječko-baranjska županija može ponuditi gostima, od lovnoga, ribolovnoga, kulturnoga, povijesnog i ostalih turističkih sadržaja, rekao je župan Šišljagić.

Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo, koji je danas također obišao budući regionalni muzej vina, istaknuo je kako je "pravo mjesto za vrhunsku prezentaciju vina upravo Tvrđa", gdje dolaze mnogi domaći i strani gosti. U muzeju od stotinjak četvornih metara, uz vrhunska arhivska vina koja će se moći i kupiti, bit će i prostor za razne turističke prezentacije, rekao je gradonačelnik Bubalo.

Pročelnica županijskog Odjela za poljoprivredu Silva Wendling istaknula je kako će se u sklopu projekta "Wine tour", vrijednog 1,2 milijuna eura, uz vinske muzeje urediti i 18,5 kilometara vinskih cesta. Regionalni muzej vina u osječkoj Tvrđi bit će "rustikalno uređen i reprezentativan", rekla je Silva Wendling. (Hina)



Pisane vijesti