Uoči turističke sezone predstavnici policija iz 11 zemalja održali sastanak

Hrvatska policija danas je uoči početka turističke sezone u Zagrebu predstavila policijskim dužnosnicima iz jedanaest zemalja plan mjera i aktivnosti kojim se želi osigurati siguran boravak njihovih građana u Hrvatskoj tijekom ljeta.

Akcija "Tours 2006" provodi se od 2004. a njome se želi podići razinu sigurnosti na kopnu i moru, osigurati nadzor cestovnog prometa i granice te spriječiti kaznena djela i prekršaje.

Na dvodnevnom susretu sudjelovali su ravnatelji policija i policijski dužnosnici iz Francuske, Njemačke, Austrije, Italije, Češke, Slovačke, Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Cilj je sastanka dogovoriti nastavak suradnje kako bi se podigla na još višu razinu i kako bi strani turisti u našoj zemlji bili sigurni, rekao je na konferenciji za novinare ravnatelj hrvatske policije Marijan Benko. Dodao je da je prošlogodišnja turistička sezona protekla bez incidenta.

Napomenuo je da se suradnjom želi osigurati što brži protok ljudi preko graničnih prijelaza, ali ne na štetu sigurnosti. Stoga, kazao je Benko, od izuzetne važnosti je od policija iz drugih zemlja dobiti informaciju o nedobronamjernim osobama.

Benko je kazao da se na sastanku razgovaralo i o tome kako postupiti u slučaju nepredvidivih i iznenadnih događaja.

U sklopu susreta je između hrvatske i mađarske policije potpisan memorandum o suglasnosti temeljem kojega će od 19. srpnja do 16. kolovoza u Zadru boraviti četiri mađarska policajca, koji će u svojim policijskim odorama pomagati hrvatskim policajcima u komunikaciji s mađarskim turistima.

Prošle godine u Hrvatskoj je zabilježeno 9.419 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali stranici i u kojima je ih je 35 poginulo. Pomorska policija je tijekom 2005. podnijela 682 prekršajne prijave protiv stranih državljana, a zbog povreda Zakona o morskom ribarstvu protiv stranih državljana podneseno je 13 zahtjeva za pokretanje kaznenog postupka. (Hina)



Pisane vijesti