Ministar turizma na 25. kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore

Ministar turizma Veljko Ostojić sudjelovao je danas na otvorenju tradicionalno najvećeg stručnog skupa ugostitelja u organizaciji Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika, koji se održava u Tuheljskim Toplicama. Ovom je prilikom istaknuo da je misija Ministarstva turizma jačanje konkurentnosti kroz izmjenu zakonske regulative, stvaranje povoljnijeg pristupa financiranju, te učinkovitih mjera komunikacije s tržištem. Posebno je naglasio izmjenu Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, kojim je pojednostavljen i skraćen upravni postupak izdavanja rješenja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, a do kraja godine pripremit će se i sveobuhvatne promjene zakona kako bi stupile na vrijeme za glavni dio turističke 2013. godine. Ministar je naglasio kako je upravo na e-konzultacije stavljen Zakon o pružanju usluga u turizmu te svi koji žele mogu ga pogledati na internetskim stranicama Ministarstva i uputiti svoje kritike, sugestije i komentare.

Ministar turizma Veljko Ostojić sudjelovao je danas na otvorenju tradicionalno najvećeg stručnog skupa ugostitelja u organizaciji Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika, koji se održava u Tuheljskim Toplicama. Ovom je prilikom istaknuo da je misija Ministarstva turizma jačanje konkurentnosti kroz izmjenu zakonske regulative, stvaranje povoljnijeg pristupa financiranju, te učinkovitih mjera komunikacije s tržištem.

Posebno je naglasio izmjenu Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, kojim je pojednostavljen i skraćen upravni postupak izdavanja rješenja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, a do kraja godine pripremit će se i sveobuhvatne promjene zakona kako bi stupile na vrijeme za glavni dio turističke 2013. godine. Ministar je naglasio kako je upravo na e-konzultacije stavljen Zakon o pružanju usluga u turizmu te svi koji žele mogu ga pogledati na internetskim stranicama Ministarstva i uputiti svoje kritike, sugestije i komentare.

Ostojić je posebno naglasio uvjete kreditiranja koje je Ministarstvo turizma za ovu godinu dogovorilo s HBOR-om, a zbog kojih je za turističke projekte do 1. 9. 2012. odobreno 83 posto više sredstava nego u istom razdoblju 2011. godine. Također je istaknuo pripremu nove kreditne linije za male i srednje poduzetnike koju Ministarstvo turizma sprema u suradnji s Ministarstvom poduzetništva i obrta, HBOR-om i HMAG-om.
Naglasio je kako će sljedeću godinu, obilježiti primjena diferencirane stope PDV-a od 10 posto, što će biti poticaj razvoju turističkog sektora.

“Takvom stopom približavamo se uvjetima poslovanja, barem što se PDV-a tiče, većini naših konkurenata što je vrlo važno, jer se s njima takmičimo na globalnom i potpuno otvorenom tržištu. Sličan potez učinile su prije nas i neke druge zemlje i kod njih su se osim povećanja investicija u sektor dogodila još dva iznimno važna učinka na gospodarstvo. Prvo je pad cijena usluga u sektoru te povećanje broja zaposlenih, što je vrlo važno za cjelokupno gospodarstvo Hrvatske“, istaknuo je Ostojić.



Pisane vijesti