UNWTO objavljuje dobitnike nagrade Odisej za 2012. godinu

Počevši od 2003. godine, nagrada Odisej UNWTO-a za izvrsnost i inovaciju u turizmu odavala je priznanje inicijativama u turizmu koje su, stvaranjem znanja i inovacija, doprinijele unapređenju turizma, sukladno UNWTO-ovom Globalnom etičkom kodeksu u turizmu i UN-ovim Milenijskim ciljevima razvoja (MDGs).

Pobjednicima za 2012. godinu iz Austrije, Brazila, Malezije, Meksika i Španjolske priznanja će biti uručena na Svečanosti dodjele UNWTO-ovih nagrada u  Istanbulu 15. studenoga 2012. godine.

Pobjednici za 2012. godinu su :

UNWTO-ove nagrade Odisej za inovacije u politici i upravljanju tijela javne vlasti

Program iskustva odsjedanja u malezijskim obiteljima, Ministarstva turizma Malezije: od lansiranja 1995. godine, stotine tisuća domaćih i inozemnih turista je na svojim putovanjima odsjedalo u malezijskim kućanstvima, vidjevši u ovom programu jedinstveni način stjecanja iskustva o lokalnoj kulturi. Inicijativa ne koristi samo turistima, nego je postala znatan izvor prihoda lokalnih zajednica, posebno u ruralnim područjima.

Drugo mjesto dijele: Holiday Participation Center, Tourism Flanders, iz Belgije, i Panonska slana jezera Tuzle, Općine Tuzla, iz Bosne i  Hercegovine.

UNWTO-ove nagrade Odisej za inovacije i poduzetništvo

Očuvanje prirodne i kulturne baštine države Quintana Roo, meksičke institucije „Experiencias Xcaret“: Grupa „Experiencias Xcaret“ posjeduje zemljište na cijeloj Majanskoj rivijeri u meksičkoj državi Quintana Roo, koja je cijela uređena u eko-arheološke parkove, jednako dragocjene za posjetitelje, zaposlenike i lokalne zajednice. Dugoročni angažman Grupe na održivosti često se navodi kao vodeći primjer kako se zemljište, zahvaljujući turizmu, može zaštiti  od nekih drugih, manje održivih namjena.

Drugo mjesto dijele: Wine World and Wine & Spa Resorts, hotela Loisium, iz Austrije; Chanita ta di Fiesta, Sveučilišta Aruba, iz Arube i Calviá Beach Resorts, hotela Meliá International, iz Španjolske.

UNWTO-ove nagrade Odisej za inovacije organizacija civilnog društva 

„Pejzaž godine“, Nature Friends International, iz Austrije: svake druge godine, od 1989. godine, Nature Friends International je proglašavao prekogranično i ekološki vrijedno područje u Europi ‘Pejzažem godne’. Do danas je nagrada prerasla u važan poticaj regijama širom Europe da putem održivih projekata kao što su oni u turizmu, zaštite svoje pejzaže i bio-raznolikost ;

Projekt iskustvenog putovanja, Instituto Marca Brasil, iz Brazila:gradovi Petrópolis, Teresópolis i Nova Friburgo u podnožju Rio de Janeira najnoviji su korisnici Projekta iskustvenog putovanja, što pomaže turističkim profesionalcima da svoje poslovanje prilagode tako da „turisti prerastu iz  pukih promatrača u protagoniste vlastitih iskustava“.

Drugo mjesto dijele: Program održivog hotelijerstva, Udruge turističkih hotela, Republike Argentine i Destinacije na dugi rok, Fondacije Zeitz, iz Kenije. 

UNWTO-ove nagrade Odisej za inovacije na području istraživanja i tehnologije

TurAcces/IBV, španjolskog Instituta de Biomecánica de Valencia: ova besplatna online alatka omogućava turističkim menadžerima da procijene dostupnost svojih objekata, što je čimbenik od presudnog značaja za održivi turizam, kako ga definira UNWTO. Alatka, nadalje, omogućava uvid u izvješća s prijedlozima za unapređenje dostupnosti, poredanih po prioritetima po važnosti i hitnosti, temeljenim na suvremenom zakonodavstvu i standardima.

Drugo mjesto dijele: Amadeus Agent Track, Amadeus IT, iz Špaljolske i Strawberry Energy Concept, Nacionalne turističke organizacije Srbije.

Napomena:

Na svečanosti dodjele UNWTO-ovih nagrada u Istanbulu priznanja će primiti i dva dobitnika UNWTO-ove Nagrade za životno djelo, Shao Qiwei, predsjednik Nacionalne kineske uprave za turizam (CNTA) i Gabriel Escarrer Juliá, osnivač međunarodnog lanca hotela Meliá Hotels, te dobitnik UNWTO-ove Nagrade Odisej za izvrsnost u stvaranju i širenju znanja, Erik Cohen, George S. Wise, emeritus profesor sociologije na Sveučilištu Hebrew u Jeruzalemu.

Više na linkovima:

UNWTO-ove nagrade za izvrsnost i inovacije u turizmu

UNWTO proglašava pobjednike prve dodjele UNWTO-ovog Priznanja za životno djelo

Istaknutom znanstveniku dodijeljena prva nagrada za doprinos znanju na području turizma

Kontakti: Marcelo Risi, UNWTO- ov glavni službenik za odnose s javnošću, Tel: (+34) 91 567 81 60, E-mail: mrisi@UNWTO.org



Pisane vijesti