6. kongres hrvatskog kampinga

Zamjenik ministra turizma Oleg Valjalo istaknuo je na VI. Kongresu hrvatskog kampinga kako se izmjene Zakona o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije nalaze u završnoj fazi te bi Zakon u saborsku proceduru mogao ući u prvom kvartalu 2013. godine. Također, Valjalo je naglasio kako bi izmjene spomenutog Zakona trebale potaknuti investicijski ciklus u hrvatski turizam, pogotovo u kamping segment, što bi u konačnici ojačalo konkurentnost te produžilo turističku sezonu.  Kongres pod nazivom „Budućnost kampinga – izazov iz globalne perspektive“, održava se od 13. do 15. studenoga u Dubrovniku i okuplja više od 150 sudionika – predstavnika hrvatskih kampova, koji raspravljaju o tržišnim postignućima, perspektivama i pretpostavkama razvoja kamping industrije. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), u prvih devet mjeseci ove godine kampovi su zabilježili gotovo 16 milijuna noćenja, što je rast od 7 posto u odnosu na isto razdoblje 2011. te udio od 27 posto u ukupnom turističkom prometu Hrvatske.

Zamjenik ministra turizma Oleg Valjalo istaknuo je na VI. Kongresu hrvatskog kampinga kako se izmjene Zakona o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije nalaze u završnoj fazi te bi Zakon u saborsku proceduru mogao ući u prvom kvartalu 2013. godine. Također, Valjalo je naglasio kako bi izmjene spomenutog Zakona trebale potaknuti investicijski ciklus u hrvatski turizam, pogotovo u kamping segment, što bi u konačnici ojačalo konkurentnost te produžilo turističku sezonu.  Kongres pod nazivom „Budućnost kampinga – izazov iz globalne perspektive“, održava se od 13. do 15. studenoga u Dubrovniku i okuplja više od 150 sudionika – predstavnika hrvatskih kampova, koji raspravljaju o tržišnim postignućima, perspektivama i pretpostavkama razvoja kamping industrije.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), u prvih devet mjeseci ove godine kampovi su zabilježili gotovo 16 milijuna noćenja, što je rast od 7 posto u odnosu na isto razdoblje 2011. te udio od 27 posto u ukupnom turističkom prometu Hrvatske. Trećinu svih noćenja u kampovima ostvaruju turisti iz Njemačke koji su ove godine zabilježili 11 posto više noćenja nego lani. Među najbrojnijima su također turisti iz Slovenije i Austrije, a ove je godine znatan porast broja noćenja zabilježen iz Nizozemske (+15 posto) i Danske (+12 posto). Kamping industrija, koja od 2007. bilježi kontinuirani porast broja noćenja, u ovom je trenutku na razini najboljih prijeratnih kamping godina, istaknuo je direktor Ureda Kamping udruženja Hrvatske Adriano Palman. Hrvatska je na osmom mjestu po noćenjima, a deseta po kapacitetu u kampovima, dok je po cijenama na šestom mjestu u Europi. Ostvarujući godišnje od 15 do 16 milijuna noćenja Hrvatska u europskim kamping noćenjima sudjeluje s oko 4 posto, naglasio je Palman.

Čak 50 posto kapaciteta hrvatskih kampova nalazi se Istri, 20 posto na Kvarneru, u Zadarskoj županiji 12 posto, dok se u kontinentalnim županijama nalazi samo 2 posto ukupnih hrvatskih kamping kapaciteta. Kampova u domaćinstvu najviše je u Zadarskoj županiji, a potom u Dubrovačko-neretvanskoj i Šibensko-kninskoj županiji. Rješavanjem problematike razvoja te suradnjom javnog i privatnog sektora moguće je ostvariti ciljeve razvoja hrvatskog kampinga, rečeno je na Kongresu.

Predsjednik Kamping udruženja Hrvatske, Tihomir Nikolaš istaknuo je kako je kamping najpropulzivniji segment turističkog sektora koji će prvi dosegnuti rekordne brojke iz 1986. godine. Ipak, više od polovice kamping kapaciteta i dalje ima dvije i manje zvjezdica, pa su za podizanje cijena i rast prihoda u tom segmentu potrebne investicije.



Pisane vijesti