Državni tajnik Mičić primio austrijske novinare

Državni tajnik za turizam Zdenko Mičić primio je danas u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka dvadeset predstavnika austrijskih medija, specijaliziranih za pitanja EU te im je kratkom prezentacijom pružio uvid u stanje hrvatskog turizma, a potom je odgovarao na novinarska pitanja.

Tijekom tiskovne konferencije državni tajnik je pojasnio kako Hrvatska nastoji produžiti svoju turističku sezonu otvaranjem novih hotela, posebice izgradnjom malih obiteljskih hotela i golf terena. Istaknuo je važnost izgradnje autocesta obzirom da 85 posto ukupnog broja turista stiže na hrvatske destinacije autom ili autobusom.

Problem općeg porasta cijena u turizmu opravdao je porastom kvalitete ponude rekavši kako smatra da će se pojedina neopravdana poskupljenja vjerojatno izbalansirati do početka naredne sezone.

Govoreći o inozemnim turističkim ulaganjima izdvojio je važnu ulogu austrijskih ulagača koji su do sada ukupno investirali u hrvatski turizam oko 400 milijuna eura. Kao budući važan projekt istaknuo je gradnju 300 milijuna eura vrijednog turističkog naselja u Punta Skali kraj Zadra koju financira austrijska tvrtka Falkensteiner – Michaeler.

Na kraju susreta Mičić je podsjetio na napore koje država ulaže u razvitak  kontinentalnog turizma naglasivši posebno važnost toplica, lovnog, pustolovnog i seoskog turizma. Velika su i očekivanja vezana uz ulazak Hrvatske u EU obzirom da u turističkom sektoru i dalje postoje veliki potencijali za inozemna ulaganja i suradnju.

Austrijski novinari borave u službenom posjetu Republici Hrvatskoj u razdoblju od 27. do 30. lipnja te će se tom prilikom susresti s najvišim političkim dužnosnicima, predstavnicima institucija civilnog društva, nevladinih organizacija, vodećim stručnjacima iz područja gospodarstva, uglednicima iz društvenog i kulturnog života Hrvatske, te predstavnicima medija.

Svrha ovog posjeta, u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beču i predstavništva Europske komisije u Austriji, je promicanje hrvatskog identiteta, kulture i sveukupne pripremljenosti RH za pristupanje EU, te upoznavanje strukture nevladinog sektora, institucija civilnog društva i javnog mnijenja.



Pisane vijesti