Predstavljen projekt 'Staza graničara' Parka prirode 'Lonjsko polje'

link na web stranice Parka prirode Lonjsko poljeZajednica kulturnog turizma pri Sektoru za turizam HGK predstavila je još jedan u nizu nagrađenih projekata, s naglaskom na cjelovitom pristupu razvoju turističke destinacije unutar zaštićenog područja Parka prirode Lonjsko polje.

Radi očuvanosti stare graditeljske baštine i tradicionalnog načina života Posavine, Lonjsko polje postaje važna kulturno-turistička atrakcija koja promovira odgovornost spram ekološke i kulturološke očuvanosti prostora i identiteta.

Voditelj službe promidžbene i turističke djelatnosti Parka prirode Edvard Bogović predstavio je novi projekt Parka „Stazama graničara“ koji će naglasak staviti na manje poznate dijelove zaštićenog prostora Krapje-Drenov Bok te rasteretiti pojedine točke prevelike gužve, to jest nastojati ravnomjerno razvijati turističku ponudu ostalih lokaliteta Lonjskog polja.

Središnje područje budućeg projekta „Staze graničara“ je priča o povijesnoj vojnoj granici koju su čuvale utvrde sa stražarnicama (kule) i kuće na stupovima (čardaci). Projekt je zamišljen kao rekreativno-edukativna staza namijenjena različitim segmentima turističke ponude, a pruža se od  livade Orlinci prema ornitološkom  rezevatu Krapje Đol, Jasenovcu, te završava u selu Mlaci nadomak Mokrog polja. Osim pješačenja, posjetiteljima će se nuditi razni sadržaji, čardaci kao osmatračnice i odmorišne točke za pješake, mogućnost atraktivne vožnje posebno izrađenim drvenim kolima koja bi, uz pasku rendžera Parka prirode, vukli volovi podolskog goveda.

Život uz Savu i Lonju vjekovima tekao je tiho i smireno, u ravnoteži s ljepotom krajolika ostvaren kroz maštovite primjere tradicijske arhitekture. Upravo takav imidž smirenog i punog života Lonjsko polje danas nudi suvremenom gostu. Uz odmorišnu važni su i edukativni sadržaji koji se nude stručnjacima ali i laicima.

Lonjsko polje najveći je kompleks poplavnih šuma u Europi i jedno od najugroženijih zaštićenih močvarnih područja (506 km2) cijelog Dunavskog porječja te je posebno zanimljivo svim istraživački orijentiranim gostima.

Projekti PP Lonjsko polje omogućuju da desetljećima zapuštana posavska ravnica doživi svoju revitalizaciju i renesansu i u razvoju ruralnog turizma, osobito  onog koji naglasak stavlja na najviše vrijednosti ljudskog djelovanja usklađenog s prirodom. 

Sadržaji PP Lonjsko polje već su uspješno predstavljani u okviru edukativnog/školskog turizma, ali i izletničkih programa turističkih agencija, a razvija se i ponuda smještaja u autohtonim "posavskim korabljama".

Procjenjuje se da će ove godine Park prirode Lonjsko polje posjetiti oko 15.000 posjetitelja. Najveći interes, od oko 80% posjetitelja, bit će usmjeren na europsko selo roda Čigoć i Mužilovčicu.



Pisane vijesti