Druga sjednica Vijeća DMO za kontinentalnu Hrvatsku u znaku primjera iz prakse

U Ministarstvu turizma održana je druga sjednica Vijeća DMO (destinacijske menadžment organizacije) za kontinentalnu Hrvatsku na kojoj su, između ostalog, predstavljeni primjeri dobre prakse, kako iz privatnog, tako i iz civilnog sektora. Programom rada Vijeća DMO za kontinentalnu Hrvatsku poseban naglasak stavljen je na unaprjeđenje smještajne ponude. Ovo se posebice odnosi na deficitarnu ponudu kvalitetnih kapaciteta u privatnom smještaju u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Prvu u nizu prezentacija primjera dobre prakse o ovoj temi održao je direktor tvrtke Novasol Hrvatska, Mladen Gobin, koji je predstavio model poslovanja ove kompanije koja se bavi privatnim smještajem, a okuplja više od 30 tisuća privatnih smještajnih kapaciteta u 26 zemalja u Europi, od čega je 5 tisuća u Hrvatskoj. S obzirom na tisuće objekata na Jadranu koji se već nalaze u katalogu Novasola, njihov je cilj postati tržišni lider i u ponudi kontinentalnog smještaja. Gobin je poručio kako je potrebno što prije unaprijediti ponudu privatnog smještaja i atrakcija u našem kontinentalnom prostoru. Govoreći o ciljevima, istaknuo je pripremu novog posebnog kataloga s oko stotinu kuća za odmor isključivo iz kontinentalnog dijela Hrvatske, kojeg želi predstaviti već na predstojećem ITB sajmu u Berlinu. Novasol namjerava u svoj katalog uvrstiti što više samostojećih kuća s bazenom, koje su najtraženiji smještajni objekti za goste iz Europe, a u koje je poželjno ugraditi što više raznolikih vidljivih sadržaja, poput onih za djecu te za bavljenje sportom. Gobin je naglasio kako je potrebno napraviti dobar omjer između kvalitete i cijene u privatnom smještaju, ali i upozorio iznajmljivače na racionalno ulaganje u vidljive sadržaje. Istaknuo je kako se velik dio ponude Novasola diljem Europe odnosi upravo na kontinentalne dijelove država u kojima postoji velika atrakcijska osnova, primjerice tematski i zabavni parkovi. Takvi gosti zasigurno i u Hrvatskoj žele pronaći atraktivne nove sadržaje, za što postoji velik prostor za nove investicije. 

Predstavnice World Wildlife Fund-a (Svjetski fond za prirodu), Petra Boić i Ana Šteler, predstavile su dva projekta – kreiranje brenda parkova Dinarida te projekt vezan uz povratak divljine na Velebit, kojem je cilj povećanje populacije divljih životinja, ali i stvaranje novog turističkog proizvoda. Promatranje divljih životinja izuzetno je popularno među europskim turistima, traje između jednog i tri dana te su za ovu aktivnost potrebne promatračnice, istaknule su i dodale kako je u tijeku izgradnja promatračnice na Velebitu, čiji se završetak predviđa za proljeće 2013. godine. Također su naglasile kako se na ovaj način smanjuje lovni pritisak, a naglasak stavlja na očuvanje izvornog životinjskog i biljnog svijeta. U svijetu je promatranje divljih životinja snažan motiv dolaska za specifičnu nišu turista, koju i mi moramo iskoristiti, poručile su. Ana Šteler upozorila je i kako iskustva zemalja poput Finske i SAD-a govore da razvoj ovakve vrste održivog turizma omogućuje čak deset puta veće financijske prihode nego lovni turizam. Osim toga, uz promatranje životinja razvijaju se i drugi poslovi u koje može biti uključeno lokalno stanovništvo poput prodaje lokalnih proizvoda, izgradnje i obnove smještajnih kapaciteta te pustolovnog turizma.

Prezentacije s primjerima dobre prakse iz privatnog i civilnog sektora bit će nastavljene i dalje na sjednicama Vijeća DMO za kontinentalnu Hrvatsku, a s ciljem unaprjeđenja ponude destinacija, povećanja sadržaja te razvoja konkurentnosti turizma u kontinentalnom dijelu naše zemlje.

vezane vijesti:



Pisane vijesti