Održan sastanak sudionika projekta za kulturno-turističku valorizaciju stećaka

U sklopu projekta valorizacije stećaka vrijednog 2,5 milijuna kuna HER.CUL u Dubrovniku je održan sastanak na kojem su sudjelovali arheolozi i turistički djelatnici, predstavnici kulturnih institucija i lokalne samouprave iz četiri države regije i na kojemu je predstavljen projekt nominacije stećaka na Svjetsku listu baštine UNESCO-a.

Odabirom ovog projekta za financiranje u iznosu većem od 2,5 milijuna kuna EU je prepoznala inicijativu zaštite i promocije baštine stećaka kao jedinstvenu u ovom dijelu Europe.

Projekt nominacije stećaka na Svjetsku listu baštine UNESCO-a predstavio je Siniša Šešum iz UNESCO-ova Regionalnog ureda za znanost i kulturu koji je istaknuo kako je Hrvatska za upis na Listu svjetske baštine izabrala dva lokaliteta, Cista Velika u Općini Cista Provo i lokalitet Dubravka u Općini Konavle, na kojima se nalaze 174 stećka, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Dubrovačko-neretvanske županije.

Cijeli proces kandidiranja stećaka na Listi svjetske baštine UNESCO-a trebao bi biti završen do kraja 2014.

Projektom je planirano umrežavanje institucija koje se bave zaštitom i valorizacijom stećaka kroz formiranje zajedničkog interregionalnog tijela.

Sudionici sastanka posjetili su i lokaciju Novakovo Greblje u mjestu Čepikuće u Dubrovačkom primorju, na kojem će se u ovom projektu obavljati restauratorski i konzervatorski radovi koji će se i turistički valorizirati. (Hina)



Pisane vijesti