Predstavljen rovinjski eko muzej 'Kuća o batani’

Postav muzejaU Poslovnom klubu Zajednice kulturnog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori predstavljen je  jedan od uspješnih kulturno-turističkih projekata: multimedijalni muzej koji promovira rovinjsko tradicijsko plovilo, batanu, kao simbol grada i sastavni dio ponude urbanog turizma Rovinja.

Zajednica kulturnog turizma time nastavlja svoj rad predstavljanjem nagrađenih projekata, s posebnim naglaskom na manifestacijama koje zadovoljavaju i visoke kriterije prezentacije koje propisuje Povelja ICOM-a (Međunarodno vijeće muzeja pri UNESCO-u) o načelima važećim za muzeje i kulturni turizam, naglasio je njezin predsjednik prof. dr. Tomislav Šola.

Potreban nam je, u promicanju kulturnog turizma, sustav dobrih projekata kako bismo dosegli kritičnu masu interpretacijskih točki vrijednosti ove zemlje, istaknuo je Šola.

Eko muzej 'Kuća o batani / Casa della batana' predstavila je njegova voditeljica Dragana Lucija Ratković, istaknuvši kako se njime čuva priča o batani, drvenoj ribarskoj brodici ravnoga dna i omiljenom rovinjskom tradicionalnom plovilu.

Ulaz u Kuću o bataniJedna je od glavnih zadaća muzeja pokazati ovo tradicionalno plovilo kao živu nositeljicu primorske tradicije, ali i kao sponu koja svakodnevno povezuje lokalne žitelje raznih etniciteta te valorizirati batanu kao važnu kariku koja rovinjsku zajednicu povezuje  s velikom obitelji tradicionalnih plovila i s njima povezanih lokalnih zajednica na Jadranu i Mediteranu.

S ciljevima istraživanja, zaštite, prenošenja i prezentacije usmene tradicije, materijalne i nematerijalne baštine batane, obogaćenja ponude baštinskog turizma te doprinosa međunarodnoj inicijativi zaštite pomorske baštine, nastao je multidisciplinarni projekt, nositelj i glavni inicijator kojega je Grad Rovinj.

Batana je postala glavnim gradskim simbolom, a ujedno je i okosnica za  prvi muzej  na Mediteranu posvećen jednom ribarskom plovilu. Kroz muzej predstavljena je slavna tradicija rovinjske male brodogradnje i brodograditelja koji su gradili batane.

Batana s oglavnim jedrom Eko muzej «Kuća o batani» kao okosnica projekta, otvoren je kao podružnica Zavičajnog muzeja Grada Rovinja u rujnu 2004. godine.  Programi muzeja namijenjeni su širokom krugu korisnika: od djece predškolskog i školskog uzrasta, do odraslih domaćih posjetitelja, uključujući i one starije dobi, do brojnih domaćih i stranih turista koji tijekom cijele godine posjećuju ovaj razvijeni hrvatski turistički centar.

Ove je godine glavna programska atrakcija bila gradnja batane na trgu ispred eko muzeja, a koju je kroz tridesetak ljetnih večeri pratilo više desetaka tisuća posjetitelja. Sašiveno je i na tradicionalan način oslikano oglavno jedro (tzv. «al terzo») s kojim je novoizgrađena batana plovila na regatu povijesnih plovila u Veneciju.

Također, početkom ove godine, voditeljica rovinjskog eko muzeja Dragana Lucija Ratković nagrađena je za najbolju prezentaciju muzeološkog projekta na kongresu The best in Heritage - Excellence Club, partnera sajma muzeja i baštine EXPONATEC u Kölnu.

Muzej je svoje djelovanje proširio otvaranjem za javnost tipične lokalne ribarske konobe – spacio, u kojoj će krajem lipnja predstaviti i kuharicu „Recepti iz Kuće o batani“ na nekoliko jezika. Nadalje, u suradnji s jedriličarskim klubom Maestral iz Rovinja i udrugom Vela al terzo iz Venecije 11. lipnja ove godine održat će se prva regata malih tradicionalnih plovila s oglavnim jedrom – najslikovitija regata na Jadranu, jer su sva jedra oslikana živim bojama.



Pisane vijesti