Rijeka u projektu promocije rimskih i bizantskih itinerera ICT alatima

Rijeka s 11 partnera iz Hrvatske, Italije, Srbije i Slovenije sudjeluje u projektu "TECH – TOUR: tehnologija i turizam – povećana realnost za promociju rimskih i bizantskih itinerara" koji je predstavljen na današnjoj konferenciji za novinare u riječkoj gradskoj upravi.

Projekt je, kako je istaknuto, važan za promidžbu rimske baštine u Rijeci, jer će u sklopu predstavljanja dijela povijesne rute koju obuhvaća biti predstavljeno starorimsko naselje Tarsatica.

Tako će posjetitelji Rijeke mobilnim telefonom ili drugim uređajem moći dobiti podatke o Tarsatici i drugim antičkim spomenicima, vidjeti kako je to naselje izgledalo i doznati više o riječkoj povijesti.

Riječ je o pilot-projektu kojim se želi omogućiti korištenje novih tehnologija u predstavljanju europske baštine i razvitak kulturnog turizma, a financira se u sklopu programa Europske unije "Competitiveness and innovation".

Projekt će se provoditi 15 mjeseci, a proračun mu je 165.000 eura.

U sklopu projekta suvremenim ICT alatima predstavit će se dvije povijesne transnacionalne europske kulturne rute.

Riječ je o "Rimskoj ruti" koju čine Iter Romanum i Via Annia, dvije rute koje prolaze kroz Italiju, Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju te o "Bizantskoj ruti" koja prolazi obalama Italije, Slovenije i Hrvatske.

Kulturno-povijesno naslijeđe predstavit će se označenim točkama na ruti koje imaju veliku kulturnu i povijesnu vrijednost. Izradit će se virtualni geolokacijski vodič kroz četiri zemlje, a na određenim mjestima postavit će se panoi s interaktivnim sadržajem.

U ostvarivanju projekta, osim gradske uprave, sudjeluju riječka Turistička zajednica i Filozofski fakultet. (Hina)



Pisane vijesti