Kvarner: Ponuda sezonskih poslova veća od potražnje

Na području Primorsko-goranske županije poslodavci potražuju 2.298 sezonskih radnika, a zanimanje za sezonsko zapošljavanje iskazale su 2.194 nezaposlene osobe, podaci su s prezentacije i radionice "Zapošljavanje u turizmu" koja je danas održana u županijskoj Gospodarskoj komori u Rijeci.

Po riječima predstavnika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), najveća je potražnja, oko 64 posto, za nekvalificiranim radnicima - sobaricama, kuharskim pomoćnicima, čistačicama i prodavačima.

Zanimanje za obavljanje sezonskih poslova u odnosu na prošlu godinu veće je za 7,6 posto,  a najviše je zainteresiranih među nezaposlenima na otoku Krku, u Čabru, na Lošinju, u Senju i Crikvenici.

U prva četiri mjeseca ove godine sezonski je posao pronašlo 458 osoba u Županiji, 17 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Prezentaciju i radionicu "Zapošljavanje u turizmu" organiziralo je Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Hrvatskom gospodarskom komorom, Državnim inspektoratom i posrednicima pri zapošljavanju, a na poticaj internetskog portala Posao.hr.

Cilj akcije, koja je počela prošle godine, a ove je godine održana u Puli, Zadru, Dubrovniku, Splitu i Rijeci, je promicanje zapošljavanja tijekom turističke sezone, posebice kvalificiranih radnika te predstavljanje mogućnosti rješavanja problema zapošljavanja u ugostiteljstvu i turizmu.

Na prezentacijama i radionicama razmatraju se problematika sezonskog zapošljavanja, aktivnosti HZZ-a u sezonskom zapošljavanju i najčešće nezakonitosti pri sezonskom zapošljavanju u ugostiteljstvu i turizmu, odnosno rad "na crno". (Hina)



Pisane vijesti