Skupština Udruge hrvatskih puttničkih agencija

 

Ukidanje subvencija za touroperatore, ukidanje nulte stope PDV-a za organizirani turizma te pad tečaja eura zasigurno ne ide u prilog hrvatskom turizmu, istaknuto je, između ostalog, na današnjoj skupštini Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) održanoj u Puli.

Premda se ove godine očekuje jednak ili nešto veći broj turista, po riječima predsjednika ove udruge Ivana Pukšara, agencije ukazuju na trend odustajanja dijela inozemnih agencijskih gostiju zbog povećanja cijena koje nisu u vezi s poboljšanom ponudom destinacija i smještajnih kapaciteta.

Povećanje cijena uvjetovano je istovremenim ukidanjem nulte stope PDV-a za strani organizirani promet i uvođenjem stope od 10 posto na usluge smještaja u svim vrstama ugostiteljskih objekata te agencijske provizije za te usluge. 

Dodao je kako još uvijek ne postoji Pravilnik o načinu obračuna izmijenjene stope PDV-a. Stoga agencije od Ministarstva financija traže naputak o načinu primjene izmijenjene stope.

Ujedno od Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka traže da razradi i pokrene postupak najavljenih izmjena Zakona o turističkoj djelatnosti, od Hrvatske turističke zajednice pak očekuju da značajnije sudjeluju u zajedničkim nastupima na sajmovima, a od Državnog inspektorata veći nadzor nad nelojalnom ilegalnom agencijskom ponudom.

Po riječima direktora Hrvatske turističke zajednice Nike Bulića, povećanje cijena ogleda se primjerice na krizu Dubrovnika na francuskom tržištu, osjetljivosti Skandinavaca prema krajnjem jugu, dok s druge strane upravo gosti iz Skandinavije u Istri bilježe dobre rezultate, kao i neka druga klasična tržišta.

"Tržište je otvoreno i svatko je odgovoran za cijene i svoju turističku politiku. U Istri se podizanje PDV-a na deset posto neće znatno osjetiti, jer sve hotelske tvrtke imaju više od polovice smještajnih jedinica u kampovima, zaključio je Bulić.

Naime, uvođenje deset postotne stope kampovima predstavalja olakšanje, jer ondje borave uglavnom individualni gosti za koje do sada nije vrijedila nulta stopa nego stopa od 22 posto. (Hina)



Pisane vijesti