Hrvatski kuhari spremni za kulinarsku Olimpijadu

Hrvatski kuhari iz sastava Hrvatske kulinarske reprezentacije spremni su za kulinarsku Olimpijadu koja će se održati od 5. do 10. listopada u njemačkom gradu Erfurtu i koja će prema očekivanjima okupiti oko dvije tisuće kuhara i slastičara iz brojnih nacionalnih, regionalnih i vojnih seniorskih i juniorskih reprezentacija svijeta, te kuhare pojedince, najavili su iz Hrvatskog kuharskog saveza (HKS).

Kulinarska olimpijada u svijetu se kao i ona sportska održava svake četiri godine, a hrvatska reprezentacija seniora-kuhara na tom će natjecanju nastupiti po drugi put, dok će će se juniori-kuhari predstaviti prvi put.

Kako bi se što bolje pripremili za to središnje svjetsko okupljanju struke hrvatski kuhari-seniori ovih su dana završili poseban trening u Falkensteinerovom hotelu Adriana u Zadru i to pripremajući različite delicije za goste hotela i uzvanike pod budnim okom izbornika Marinka Jurešića.

U seniorskoj kulinarskoj hrvatskoj reprezentaciji su Tomislav Karamarko, Anđelko Levanić, Slađana Herman, Šime Vučetić, Tomislav Hruban i Rafaela Mihatović, u juniorskoj Franjo Copak, Pavao Pudić, Damjan Draganić, Stela Metković, Zoran Turina i Jasmin Kujundžić, koji uz izbornika Jurešiča vjeruju da će predstavljanjem bogate hrvatska gastronomske baštine i ponude koja spaja mediteransku i kontinentalnu hranu ostvariti uspjeh na kulinarskoj Olimpijadi.

Obje hrvatske kulinarske reprezentacije, i seniori i juniori, na tom će natjecanju, kako ističu iz HKS-a, imati zadatak pripremiti hladni stol s preko 30 različitih jela, te meni od tri slijeda za 110 osoba i to unutar pet sati.

Na svom prvom nastupu na Kulinarskoj olimpijadi, 2008., hrvatski reprezentativci su u pripremi toplog jela osvojili brončanu medalju, a ove godine planiraju nadmašiti taj rezultat. (Hina)



Pisane vijesti