Kulturno-turističke manifestacije na rijeci Uni

Civilne inicijative grada Hrvatske Kostajnice, u organizaciji Daniela Pavlića, ponovno su oživjele Venecijansku noć na rijeci Uni, kulturno-turističku manifestaciju ukrašavanja čamaca, koja seže u početak prošlog stoljeća kada su mještani ovog gradića uljepšavali svoje ljetne dane, te raznim priredbama na rijeci Uni bogatili svoj društveni i kulturni život.

Inicijativa za ovu manifestaciju krenula je još prije desetak godina, kada je tadašnja udruga KAOS - Kostajnička alternativna scena, obnovila Venecijansku noć uz volontere međunarodnog volonterskog kampa koji se tada održavao u našem gradu, rekao je organizator Daniel Pavlić, dodavši kako je cilj manifestacije privući turiste i ukazati na mogućnosti razvoja turizma ovog kraja.

Doista, i časopis Banovac iz 1906. godine, spominje manifestaciju pod nazivom „Mletačka noć na rijeci Uni“, koja je uz raskošnu rasvjetu na starom mostu i okićene čamce, završavala plesnom večeri u hotelu koji je tada bio centar kulturnih i društvenih događanja toga vremena.

Također, protekle je subote u Hrvatskoj Kostajnici održana utrka unskih čamaca. Ova sportsko-turistička manifestacija na Uni okupila je posade 10 čamaca koji su se okušali u utrci uzvodno u dužini kilometar i pol.

Utrku unskih čamaca su prije deset godina osmislili mladi Hrvatske Kostajnice, a propozicije su da čamac mora imati samo dva vesla i čaklju. Čaklja je veliki štap s kojim se odguruje, a specifična je za ovaj gradić na obalama rijeke Une.

Organizator je na ovaj način otkrio čari skrivenog smaragda kontinentalnog turizma na rijeci Uni, koja za ljetnih dana okupi mnoštvo zaljubljenika.

Nakon završetka utrke u kojoj je pobijedila ekipa Tvrtkovih sokolova, slijedila je utrka luftića u kojoj su dominirale predstavnice ljepšeg spola.



Pisane vijesti