Vlada uputila u Sabor novi zakon o ugostiteljskoj djelatnosti

Restorani i barovi u naseljima moći će raditi do ponoći, a lokalna će im poglavarstva moći produžiti rad za najdulje dva sata, predviđeno je novim zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti kojeg je danas Vlada uputila u saborsku proceduru.

Vlada se zauzima da se radno vrijeme ugostiteljskih objekata koje je do sada utvrđivalo poglavarstvo općine i grada, utvrdi zakonom, a poglavarstvima daje mogućnost da ga produže na najduže dva sata.

Barovi s dozvolama za noćni rad u zatvorenim prostorima moći će raditi od 21 do 6 ujutro, a restorani i barovi izvan naselja bez ograničenja, odnosno danonoćno.

To se, precizirao je ministar turizma Božidar Kalmeta, odnosi primjerice na Zrče na otoku Pagu.

Novim bi se zakonom razriješilo i pitanje dvojnih objekata, odnosno situacija u kojoj se neki kafić takvim mogao registrirati preko dana, ali je za mali dio prostora u istom tom kafiću mogao dobiti i dozvolu za rad noću.

To se do sada zloupotrebljavalo, pa se u naseljima i do 6 ujutro puštala glazba, što je smetalo ne samo domaće već i turiste, upozorio je Kalmeta.

Noćni život da, ali se on mora odvijati tamo gdje neće smetati ili pod uvjetima da ne ugrožava druge, poručio je ministar.

Prihvati li Sabor Vladine prijedloge, maloljetnicima se u ugostiteljskim objektima ne bi smio prodavati alkohol, niti bi ga tamo smjeli piti.

Ograničenja se predviđaju i za iznajmljivače soba koji se tim poslom bave kao dopunskom djelatnošću - umjesto deset moći će imati najviše sedam soba, odnosno umjesto 20 najviše 14 kreveta.

Tko želi veći broj soba i kreveta morat će za to otvoriti obrt, a rok za prilagodbu je pet godina, kazao je Kalmeta, procjenjujući da je takvih oko 15 posto iznajmljivača. (Hina) 

Prijedlog Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti



Pisane vijesti