Dodijeljene „Zlatne penkale“ najboljim stranim turističkim novinarima

U Splitu su večeras svečano uručene nagrade Hrvatske turističke zajednice "Zlatna penkala" najboljim stranim novinarima kojim im Hrvatska zahvaljuje na njihovu prinosu u promicanju hrvatskog turizma na inozemnom tržištu.

Dvije glavne nagrade - Grand Prix "Zlatna penkala" dobili su američki novinar Rudy Maxa i talijanska novinarka Patrizia Magi.

Nagrade su im uručili ministar i državni tajnik za turizam Božidar Kalmeta i Zdenko Mičić te direktor HTZ-a Niko Bulić.

Rudy Maxa je nagradu dobio za 35-minutnu TV reportažu "Croatia's Dalmatian Coast" koja se prikazivala gotovo 200 puta na više svjetskih TV kanala. Maxa je poznati američki novinar, dobitnik je brojnih nagrada za novinarstvo među kojima i čuvenog "Pulitzera", a jedna od njegovih TV serija dobila je i nagradu "Emmy".

Patrizia Magi Grand Prix je dobila za reportažu "Od Zadra do Dubrovnika" objavljenu u mjesečniku Panorami Travel koji objavljuje najpoznatiji talijanski izdavač Mondadori u nakladi od 94.000 primjeraka.

Reportaža na 27 stranica iscrpno opisuje područje Zadra, Šibenika, Splita i Dubrovnika, s podacima o gastronomiji, kulturi te povijesnoj i prirodnoj baštini, ali je posebnu pozornost posvetila bogatstvu Dalmatinske zagore.

"Zlatnu penkalu" dobilo je još 27 novinara iz uglavnom europskih zemalja, a u ime svih na nagradama je zahvalio Rudy Maxa.

Direktor HTZ-a Niko Bulić je kazao kako je Hrvatsku u 2005. posjetilo 650 novinara iz 26 zemalja. "Vi ste najbolji promicatelji istine o hrvatskom turizmu i uz naše napore i vi ste pridonijeli povratku turizma nakon Domovinskog rata", rekao je Bulić.

Ministar Kalmeta čestitao je svim dobitnicima, istaknuvši da Hrvatska bilježi iz godine u godinu turistički skok, što je rezultat ulaganja u turizam i velikog napora svih, ali, kako je rekao, "to je rezultat i vašeg pisanja jer ste dali realnu sliku o hrvatskom turizmu i točnu informaciju svojim sugrađanima".

Kalmeta je naglasio da ove godine Hrvatska očekuje dobru turističku sezonu s više od 10 milijuna gostiju i prihodom većim od šest milijarda eura. (Hina)



Pisane vijesti