Počeo međunarodni kongres o ruralnom turizmu

Okruglim stolom pod nazivom "Quo vadis europski ruralni turizam" večeras je u Osijeku počeo četverodnevni međunarodni kongres o ruralnom turizmu pod nazivom "Ruralni turizam - Pokretač održivog razvoja", koji je namijenjen svima koji se direktno ili indirektno bave tom tematikom.

Predsjednik Odbora za turizam Hrvatskog sabora Goran Beus Richembergh rekao je kako nije slučajno Osijek odabran za domaćina trećeg međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu.

"Upravo ovaj grad bogate kulturne i gospodarske tradicije, te bogatstva prirodnog okruženja ima velike mogućnosti i šanse da razvojem ruralnog turizma gradi i bolju gospodarsku budućnost. Osijek je središte kontinentalnog turizma što treba razvijati, jer je činjenica da je došlo do gašenja industrije te je orijentacija na taj oblik gospodarskog razvoja itekako važna", rekao je. Podsjetio je kako je Osijek grad visoke građanske kulture, a da su bogata okolica, poput baranjskih destinacija i Kopačkog rita, nekada bogatih, sada zapuštenih salaša, važne pretpostavke razvoja kontinentalnog turizma.

Tatjana Gredičak, iz Ministarstva turizma, naglasila je kako je važno iskoristiti prirodne potencijale koje Hrvatska ima, a među njima i Osječko-baranjska županija. Ruralni turizam prepoznat je i u Europi kao važan segment turističke ponude, jer je činjenica da turizam danas izlazi iz okvira samo "morske" ponude, hotela i slično, te da gosti sve više traže domaći ugođaj i autohtonu ponudu jela i pića, rekla je.

Glavni tajnik europske asocijacije ruralnog turizma "EuroGitesa" Klaus Ehrlich istaknuo je kako zemlje Europske unije teže za zdravom hranom, prirodom i okolišem, što Hrvatska ima, kao i velike mogućnosti za razvojem ruralnog turizma.

Direktor Turističke zajednice Osječko-baranjske županije Antonio Sobol izrazio je zadovoljstvo "što se tako važan skup održava u Osijeku, koji će kao domaćin zajedno s Osječko-baranjskom županijom sudionicima kongresa pokazati s kakvim sve prirodnim ljepotama i potencijalima raspolaže ovaj dio Hrvatske".

Osječko-baranjska županija je pored razvoja gospodarstva i poljoprivrede kao stratešku odrednicu stavila i kontinentalni turizam koji uključuje i sve aspekte ruralnog turizma, kazao je Sobol. Podsjetio je na važnost rijeke Drave, Dunava, Kopačkog rita, bogatstva šuma i "tradicionalne gostoljubivosti koja je bitan preduvjet turističke ponude". Do kraja godine bit će izgrađene dvije putničke luke na Dunavu, u Aljmašu i Batini, koje će značajno obogatiti razvoj kontinentalnog turizma u Osječko-baranjskoj županiji, kazao je Sobol.

Glavne teme kongresa posvećene su baštini i tradiciji u turizmu, kreiranju i distribuciji proizvoda ruralnog turizma, regionalnom razvoju i međunarodnoj suradnji, turizmu uz vode i rijeke, te posebnim oblicima ruralnog razvoja.

Bit će organizirana i izložba na kojoj će se prezentirati proizvodi i usluge ruralnog turizma, domaća i strana literatura s tematikom ruralnog razvoja turizma. Kongres je osim znanstvenoj i stručnoj javnosti namijenjen i turističkim seljačkim gospodarstvima te poduzetnicima u ruralnom turizmu za koje će se organizirati i edukacija.

Svečano otvorenje je večeras u Hrvatskom narodnom kazalištu, gdje će biti izveden prigodan program. Organizatori kongresa o ruralnom razvoju su Hrvatski Farmer d.d., Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, Hrvatska gospodarska komora i Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, a pokrovitelji ministarstva turizma i gospodarstva. (Hina)



Pisane vijesti