Saborski Odbor za turizam o unapređenju nautičkog turizma

Nautički turizam s udjelom nešto malo većim od 10 posto u ukupnim prihodima od turizma u Hrvatskoj apsolutno ne zadovoljava ono što Hrvatska u tom smislu ima kao resurs te stoga treba sve učiniti da se taj segment unaprijedi. Istaknula je to direktorica Sektora za turizam Hrvatske gospodarske komore Leila Krešić-Jurić na današnjoj tematskoj sjednici saborskog Odbora za turizam o unapređenju nautičkog turizma koja je okupila stotinjak najvažnijih predstavnika tog sektora, kao i državnih institucija.

Predsjednik tog saborskog Odbora Goran Beus Richembergh podsjetio je da je u Hrvatskoj strategija razvoja nautičkog turizma donesena još prije nekoliko godina, ali da je praksa na žalost pokazala da se od tada do danas u tom segmentu nije napravilo gotovo ništa, a Hrvatska je po toj strategiji trebala već biti prepoznata kao prva na Sredozemlju u nautičkom turizmu. Stoga je saborski Odbor u suradnji sa strukovnim udruženjima pri HGK i Hrvatskom udrugom poslodavaca na današnjoj sjednici iznio niz prijedloga za unapređenje nautičkog turizma u Hrvatskoj. Među tim prijedlozima je da u Hrvatskoj treba zadržati plovila pod stranom zastavom po ulasku Hrvatske u EU i osigurati im dodatne pogodnosti ako se registriraju u Hrvatskoj.

Naznačena je potreba uspostavljanja stimulativne fiskalne politike za nautiku među kojima zadržati povlaštenu stopu PDV-a od 10 posto za čarter djelatnosti te istu povlaštenu stopu uvesti i za smještaj plovila u lukama nautičkog turizma. Važno je osmisliti novu promociju Hrvatske kao nautičke destinacije, a ono s čim su se složili svi je hitno uvesti red u pravne propise pogotovo vezano za pomorsko dobro i morske luke.

Hitno donošenje novog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama Branko Kundih, suradnik HGK i stručnjak za pomorsko pravo, smatra ključnim preduvjetom da Hrvatska konačno počne planski gospodariti jednim od svojih najvrednijih resursa. Upozorava kako bez pravne sigurnosti nema ulaganja u marine i druge objekte u morskim lukama. Predlaže i osnivanje posebne institucije koja će se baviti upravljanjem i nadzorom pomorskog dobra.

Roko Vuletić iz HUP-a i menadžer u šibenskoj tvrtki NCP istaknuo je da se izravna ulaganja u 10 tisuća novih vezova i minimalnu prateću infrastrukturu u marinama, po talijanskim podatcima, procjenjuju na 550 milijuna eura. Takvih ulaganja u Hrvatskoj neće biti dok se ne uredi zakonski i financijski okvir, kazao je.

Svi prijedlozi koji su se danas čuli bit će upućeni u više ministarstava, Vladi i drugim institucijama.

Hrvatska ima 98 luka nautičkog turizma, od čega 61 marina sa 17.059 vezova. Prošle je godine Hrvatsku posjetilo oko 642 tisuće nautičara. (Hina)



Pisane vijesti